Με τροπολογία που πρόκειται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα εφαρμοστεί έως το τέλος Μαρτίου.

Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και προβλέπει τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον ο φορολογούμενος αποπληρώσει εξ ολοκλήρου την αρχική οφειλή.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η ρύθμιση θα εφαρμοστεί μόνο έως το τέλος Μαρτίου.

Οι φορολογούμενοι αποπληρώνοντας το σύνολο της αρχικής οφειλής προς την εφορία θα μπορούν να διαγράφουν το σύνολο των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί επειδή η οφειλή τους έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου της οφειλής. Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας όποιο ποσό μπορούν για την αρχική οφειλή τους, θα διαγράφουν αντίστοιχο ποσό προσαυξήσεων και προστίμων.

Με «κούρεμα» προστίμων όχι κεφαλαίου οι 100 δόσεις

Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που προωθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι στο 30% κι όχι στο 100%, όπως προβλέπει η ρύθμιση εξπρές για τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε, αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες έως τα τέλη του 2014 (όχι τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που πληρώνονται μέσα στο 2015), ακόμη και υποθέσεις που εκρεμούν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών εκείνοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για υποθέσεις χρεών θα πρέπει να σταματήσουν τη δικαστική διαδικασία, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • κατάργηση του πλαφόν για χρέη έως 1 εκατ. ευρώ (θα μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξαρτήτως ύψους οφειλής)
  • κατώτερη δόση 20 ευρώ
  • «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων ως μπόνους για την εξόφληση οφειλών κι όχι διαγραφή μέρους της αρχικής οφειλής (κεφαλαίου)

Ακόμη, η Νάντια Βαλαβάνη επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Όπως είπε, το πρώτο βήμα είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που αναμένεται έως τον Ιούνιο. Βάσει των νέων αντικειμενικών θα γίνει ο υπολογισμός του ΦΜΑΠ, που θα νομοθετηθεί έως τον Ιούλιο, προκειμένου να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Το ορόσημο του Ιουλίου είναι κρίσιμο, καθώς τότε αρχίζει η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα παραμένει σε ισχύ έως το καλοκαίρι, ωστόσο δεν θα εκδοθούν κανονιστικές διατάξεις που να ορίζουν χρόνο και τρόπο πληρωμής δόσεων εντός του 2015.