Ακόμα κι αν δεν δημιουργεί πλούτο, η παγκόσμια οικονομία δημιουργεί πλούσιους. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα νέα στοιχεία για τους Κροίσους του πλανήτη που δημοσίευσε το ειδικευμένο στα θέματα αυτά αμερικανικό περιοδικό «Forbes». Διότι η έρευνα που αφορά τους δισεκατομμυριούχους του 2014 κατέδειξε ότι οι δισεκατομμυριούχοι συν τω χρόνω γίνονται όλο και περισσότεροι, όλο και πλουσιότεροι!
Τρεις είναι οι «ειδήσεις» της εφετινής λίστας των Κροίσων: πρώτη ότι ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δεύτερη ότι ο νεότατος (μόλις 30άρης) ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ μπήκε στο Top 20 της κατάταξης και τρίτη ότι ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα.
Ο «αρχιτέκτονας λογισμικού» (και ιδρυτής βεβαίως) της Microsoft είδε πέρυσι την περιουσία του να αυξάνεται στα 79,2 δισ. δολάρια από 76 δισ. που ήταν το 2013. Είναι η 16η φορά τα τελευταία 21 χρόνια που στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των Κροίσων βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς.
Ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με περιουσία 77,1 δισ. δολαρίων και ο εμβληματικότερος επενδυτής της σύγχρονης εποχής, Γουόρεν Μπάφετ, βρίσκεται στην Τρίτη θέση με 72,7 δισ. δολ.
Τέταρτος στη λίστα βρίσκεται ο ισπανός ιδρυτής του ομίλου Inditex, που ελέγχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα καταστημάτων με είδη ενδύσεως Zara, Αμάνθιο Ορτέγκα με προσωπική περιουσία 64,5 δισ. δολ. και πέμπτος ο πρόεδρος της Oracle Λάρι Έλισον με 54,3 δι. δολ.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από όλους του Κροίσους της λίστας του «Forbes» εκείνος που αύξησε περισσότερο την περιουσία του την χρονιά που πέρασε είναι ο Μπάφετ, ο επονομαζόμενος και «λιοντάρι της Όμαχα», ο οποίος έγινε κατά 14,5 δισ. δολ. πλουσιότερος παρά το γεγονός μάλιστα ότι δώρισε 2,8 δισ. δολάρια σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα –τα περισσότερα βέβαια τα έδωσε στο Bill & Melinda Gates Foundation του φίλου του, Γκέιτς.
Ο Αλίκο Ντανγκότε, ένας Νιγηριανός που έγινε ο πλουσιότερος Αφρικανός χάρη στις τσιμεντοβιομηχανίες του και τις επιχειρήσεις με εμπορεύματα, όπως η ζάχαρη και το αλεύρι που «έστησε», είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του 2014 καθώς έχασε σχεδόν τη μισή περιουσία του (έχασε συγκεκριμένα 10,3 δισ. δολάρια και του έμειναν 14,7 δισεκατομμύρια).
Εφέτος το «Forbes» κατέγραψε το 2014 1.826 δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη που συγκεντρώνουν στα χέρια τους συνολικά 7,05 τρισ. δολάρια. Το 2013 οι δισεκατομμυριούχοι ήταν 1.645.
Από τις (μόνο) 197 γυναίκες που εμφανίζονται στη λίστα η πλουσιότερη είναι η εκ των κληρονόμων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Wal-Mart στις ΗΠΑ Κρίστι Γουόλτον στην 8η θέση της κατάταξης και με περιουσία 41,7 δισ. δολ. Στην πρώτη δεκάδα (στη 10η θέση για την ακρίβεια) βρίσκει κανείς και το όνομα της γαλλίδας Λιλιάν Μπετανκούρ με προσωπική περιουσία 40,1 δισ. δολ.
Ο Ζάκερμπεργκ σκαρφάλωσε από την 21η θέση που ήταν το 2013 στη 16η θέση πέρυσι. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 33,4 δισ. δολ.
Νεότεροι και από τον 30άρη Ζάκερμπεργκ δισεκατομμυριούχοι (και μάλιστα αυτοδημιούργητοι, όχι κληρονόμοι!…) είναι ο Ιβαν Σπίγκελ και ο Μπόμπι Μέρφι, 24 και 25 ετών αντιστοίχως, συνιδρυτές της ιντερνετικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Snapchat, οι οποίοι διαθέτουν από 1,5 δισεκατομμυριάκι έκαστος.
Το όνομα του Μάικλ Τζόρνταν βρίσκει κανείς στην 1.741ή θέση της λίστας στην οποία μπήκε αφού συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια.
Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των Κροίσων οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή, όπως θα ανέμενε κανείς, με 536 δισεκατομμυριούχους. Ακολουθεί η Κίνηα με 213, η Γερμανία με 103 και η Ινδία με 90.
Αίσθηση προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι ενώ το 2013 η Ρωσία είχε 111 δισεκατομμυριούχους στη λίστα του «Forbes», πέρυσι λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας, είχε μόνο 88.