Συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ανακοινώσει λεπτομέρειες καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με στόχο να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και την παράταση της ανεργίας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα για το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θα κληθούν να αποφασίσουν σήμερα εάν θα επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου ή όχι.

Στη Λευκωσία η ΕΚΤ αποφάσισε την οριακή αύξηση του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 68,8 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα μοιράσει φθηνό χρήμα σε όλη την Ευρώπη, εξαιρώντας όπως φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν την Ελλάδα, που το έχει ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάτι που για πολλούς εκτιμάται ως ακατανόητο καθώα φαντάζει ως τιμωρία.

Το επιχείρημα του κινδύνου από τις αγορές ελληνικών ομολόγων €15 δισ. δεν φαίνεται να στέκει μπροστά στο ρίσκο που ενσωματώνει το συνολικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους €1 τρισ.

Αναλυτές φέρνουν σαν παράδειγμα τη FED, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαγγείλει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποκλέιοντας κάποια Πολιτεία των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα Ντράγκι

Όταν ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα στις 23 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι θα εφαρμοσθεί για 19 μήνες ή έως ότου υπάρξει «βιώσιμη προσαρμογή» του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Μπενουά Κερέ, είχαν δηλώσει ρητά ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Το βήμα βελτίωσης που έκανε, όμως, η οικονομία της ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα μπορεί να προκαλέσει, αν η βελτίωση συνεχισθεί, μία συζήτηση για το πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα, σημειώνει το Bloomberg. «Η εικόνα φαίνεται να είναι ελαφρά πιο αισιόδοξη για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING DiBa στη Φρανκφούρτη.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,3% τον Φεβρουάριο έναντι διπλάσιας μείωσης (0,6%) τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012. Αν και τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη νομισματικής στήριξης. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ η μείωση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σχεδόν σταμάτησε.

«Επί του παρόντος, η ΕΚΤ πιθανόν να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν αυτό χρειασθεί. Αλλά, η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο να παραταθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος της Oxford Economics.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα έδειξε μικρή μόνο αύξηση της δραστηριότητάς του, καθώς η γαλλική βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη περιορισμένη. Εάν η αβεβαιότητα από την Ελλάδα υποχωρήσει μετά την 4μηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας και η Ευρωζώνη συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσουν να σκέπτονται πώς θα επικοινωνήσουν τον τερματισμό του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σημειώνει το Bloomberg.


Αισιόδοξες προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

Οπως το vima.gr πληροφορείται στο χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προς τον κ. Μ. Ντράγκι και τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρα μετά και το τηλεφώνημα που έγινε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα προς τον κ. Στουρνάρα ειδικά για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Κύπρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να επιτραπεί η έκδοση ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του β’ οικονομικού κύκλου.

Στο περιθώριο της συνάντησης και σε χαλαρή συζήτηση που είχαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ υπήρξαν και αναφορές για τον Γ. Βαρουφάκη κατά την έκφραση ορισμένων μελών της ΕΚΤ, για την διαμαρτυρία που έκανε ο ελληνας υπουργός Οικονομικών ότι θα αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ αλλά όχι της ΕΚΤ.

Η συζήτηση αυτή ήταν σε εντελώς ανεπίσημο κλίμα και με πολλές δόσεις χιούμορ έναντι του ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Ντράγκι πάντως στην ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να εξέλθει του μνημονίου πριν από το 2016 επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό καθώς υπάρχουν προκλήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τραπεζικό τομέα.

Εδωσε δε ελπίδες για τη δυνατότητα συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται η δυνατότητα μετατροπής της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Ενδεχόμενη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αγοράσει κυπριακά ομόλογα 500 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη διοχέτευση ρευστότητας στις τράπεζες, αλλά και στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Η απάντηση Ντράγκι σε Παπαδημούλη για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών

Λίγες ώρες πριν απότ ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, ύψους 1 τρισ. ευρώ, και λίγες μέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι, με απάντησή του στο Δημήτρη Παπαδημούλη (03/03/15), τονίζει τη σημασία που έχουν οι φιλο-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πολιτική στην αποτελεσματική καταπολέμηση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ερώτησή του στις 13/01/15, ζητούσε να πληροφορηθεί από τον Μάριο Ντράγκι «Γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως, άλλωστε, προβλέπεται και στο καταστατικό της ΕΚΤ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ταυτόχρονα τις πληροφορίες για διαφωνίες, εκ μέρους της Γερμανίας, αναφορικά με την «ενεργοποίηση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, με το επιχείρημα ότι θα ατονήσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών μελών».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζει τις γενικές γραμμές του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης «το οποίο θα περιλαμβάνει τα υφιστάμενα προγράμματα αγοράς τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων και αγοράς καλυμμένων ομολογιών, καθώς και αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων επενδυτικής κατηγορίας (investment grade) σε ευρώ που έχουν εκδοθεί από κυβερνήσεις χωρών της ζώνης του ευρώ, οργανισμούς και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Μάλιστα, στην απάντησή του, επαναλαμβάνει τη θέση της Τράπεζας, όσον αφορά τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα χωρών που βρίσκονται σε χρηματοδοτική στήριξη, όπως η Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, για την επιτυχή μάχη κατά του αποπληθωρισμού, τονίζοντας ότι:

«Μολονότι διαθέτουμε τα μέσα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας θα ήταν πιο αποτελεσματικά εάν συμπληρώνονται από αποφασιστικές δράσεις πολιτικής και σε άλλους τομείς πολιτικής, μεταξύ των οποίων η διαρθρωτική και η δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα, να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας», ενώ καταλήγει σημειώνοντας:

«Είναι ζωτικής σημασίας η γρήγορη, αξιόπιστη και αποτελεσματική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αφού «δεν θα αυξήσει μόνο τη μελλοντική διατηρήσιμη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αλλά και τις προσδοκίες για υψηλότερα εισοδήματα…και… θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε περισσότερες επενδύσεις και να επισπεύσουν την οικονομική ανάκαμψη».