Η ελβετική οικονομία αναπτύχθηκε δύο φορές ταχύτερα από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι στο τέλος του 2014.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελβετίας αυξήθηκε κατά 0,6% στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, έναντι του αναθεωρημένου 0,7% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3%.

Πάντως, η αναπτυξιακή αυτή δυναμική δεν αναμένεται να συνεχισθεί στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, καθώς η ελβετική οικονομία δέχθηκε ένα «σεισμικό σοκ» στις 15 Ιανουαρίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πλαφόν του 1,20 στην ισοτιμία φράγκου – ευρώ.

Η κίνηση αυτή εκτόξευσε το φράγκο στα ύψη έναντι του ευρώ, καταφέρνοντας πλήγμα στους Ελβετούς εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Οι εξαγωγείς προβλέπουν πως η παραγωγή τους θα συρρικνωθεί τουλάχιστον για μερικούς μήνες το 2015.

«Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σίγουρα θα πληγεί σημαντικά από το ισχυρό φράγκο», δήλωσε στο Bloomberg οικονομολόγος της Raiffeisen Schweiz στη Ζυρίχη.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την ύφεση κατά πάσα πιθανότητα να αποφεύγεται.