Στην απόρριψη των ανησυχιών που εξέφρασε προσφάτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου προχώρησαν στελέχη μεγάλων εταιρειών της περιοχής του Κόλπου.

Στο τέλος Ιανουαρίου το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πληγούν περισσότερο από την πτώση του πετρελαίου, χάνοντας περίπου 300 δισ. δολάρια εκ των εξαγωγών τους. Μάλιστα, το ΔΝΤ είχε περικόψει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2015 στο 3,5%, επικαλούμενο τον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Το δίκτυο CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα φιλοξενεί απόψεις στελεχών των εν λόγω εταιρειών που επισημαίνουν ότι οι οικονομίες της περιοχής δεν είναι πλέον τόσο εξαρτώμενες από το πετρέλαιο με τον ίδιο τρόπο που ήταν κάποτε. Όπως αναφέρουν ενδεικτικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ έχουν πολύ φθηνή εξόρυξη και μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από την εξόρυξη υδρογονανθράκων παρά τις χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στις ασιατικές αγορές κατέγραψε σήμερα πτώση 38 σεντς και διαμορφώθηκε στα 62,20 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 38 σεντς στα 49,38 δολάρια το βαρέλι.

Κατά το μήνα Φεβρουάριο, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 18%, τη μεγαλύτερη από το Μάιο του 2009. Βασική αιτία της ανόδου αποτέλεσε η άνοδος του ρυθμού βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα κατά το δεύτερο μήνα του έτους.