Μέσα από συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δίνει τη δική του απάντηση στο μπαράζ των δηλώσεων Α. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να λείπουν και οι προειδοποιήσεις.

Τονίζει λοιπόν ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει το λόγο, λέει χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι οι εταίροι περιμένουν τώρα πράξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων. Παράλληλα προειδοποιεί για άλλη μια φορά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια.

Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι από τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί άμεσα και η μελλοντική στάση του Βερολίνου και αυτό αφορά φυσικά και ένα ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης.

Όλα αυτά την ώρα που εντείνεται η δυσφορία στο Βερολίνο για τις νέες δηλώσεις των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, λίγες μόλις ώρες μετά συντριπτικό, αλλά «απρόθυμο» ναι της γερμανικής βουλής στο ελληνικό αίτημα, τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα δεν συμβάλουν διόλου στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός το επί των Οικονομικών εναλλάσσονται στο να προκαλούν τους ευρωπαίους εταίρους. Το τηλεγράφημα του dpa αναφέρεται μάλιστα διεξοδικά και στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βαρουφάκης σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Σχόλιο της Bild στα ελληνικά

Μετά το σάλο που προκάλεσε με την εκστρατεία της κατά της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, με το θέμα να απασχολεί ακόμη και τη γερμανική βουλή, η Bild προχώρησε σε μια μάλλον πρωτοφανή στην ιστορία της κίνηση. Στην ιστοσελίδα της δημοσιεύει σχόλιο του εκδότη και αρχισυντάκτη της Κάι Ντίκμαν τόσο στα γερμανικά όσο και στα ελληνικά.

Υπό τον τίτλο «Ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα», ο Κάι Ντίκμαν εξηγεί ουσιαστικά τις θέσεις της εφημερίδας για το ελληνικό ζήτημα. Στο σχόλιό του κάνει καταρχήν λόγο για έλλειψη δομών, θεσμών και ανιδιοτελών πολιτικών στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την καταστροφή. Και σημειώνει ότι η βοήθεια δις που συνεχίζει να λαμβάνει η Ελλάδα βοηθούν απλώς στην εξυπηρέτηση των τεράστιων χρεών και όχι σε μια πραγματικά καινούρια αρχή.

«Το σωσίβιο που έριξε η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι από μολύβι. Η εφημερίδα BILD δεν θα κουραστεί να κριτικάρει τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για την Ελλάδα. Η εφημερίδα BILD δε θα σταματήσει να επισημαίνει το γεγονός, πως οι υποσχέσεις, τόσο των δικών μας όσο και των ελλήνων πολιτικών, δεν τηρήθηκαν. Η θέση της εφημερίδας BILD είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το ευρώ».

Ο Κάι Ντίκμαν σημειώνει ότι «συμπάσχει» με τους ανθρώπους που υποφέρουν και έχουν χάσει τα πάντα, τονίζει ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο να δείξει κανείς κατανόηση όταν γίνονται διαδηλώσεις στις οποίες χλευάζεται η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει στο τέλος, εύχεται ένα καλύτερο μέλλον στους Έλληνες και στην Ελλάδα.

Κώστας Συμεωνίδης