«Ναι» στην παράταση, «όχι» στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σε αυτές τις φράσεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το πρωί της Πέμπτης στο Βερολίνο. Εναντίον της τετράμηνης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας ψήφισαν μόνο 22 βουλευτές, ενώ δήλωσαν «αποχή» άλλοι πέντε – σε σύνολο 311.

Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ψηφίσουν και κατά την καθαυτή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Παρασκευής.

Όμως η κοινοβουλευτική ομάδα, όπως διηγείτο παριστάμενος, ήταν καζάνι που βράζει. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν έκρυβαν την οργή τους για τις τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, καταρχάς σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, με τις οποίες επανέφερε στο τραπέζι το «κούρεμα» του χρέους, και ύστερα στο περιοδικό «Charlie Hebdo», με τις οποίες προειδοποιούσε εκείνους που προσπαθούν να ανατρέψουν προοδευτικές κυβερνήσεις σαν την ελληνική «να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα».

«Ο Σόιμπλε έδειχνε εμβρόντητος» έλεγε ο ίδιος παριστάμενος. «Το πρώτο του σχόλιο ήταν, ότι τέτοιες δηλώσεις είναι λίγο εποικοδομητικές και ότι δεν συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των Γερμανών έναντι της Ελλάδας».

Όταν αργότερα πήρε το λόγο, δήλωσε, ότι οι συμφωνίες θα πάψουν να ισχύουν, αν η Ελλάδα τις παραβιάσει τους επόμενους μήνες – απέφυγε όμως να διευκρινίσεις τι συνέπειες θα είχε τέτοια παύση.

Λιγότερο διπλωματικός ήταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος διαπίστωσε ότι τέτοιες «τεντυμπόικες» εκφράσεις είναι ανάρμοστες και αντιβαίνουν στα ευρωπαϊκά ειωθότα.

«Ο τόνος κάνει τη μουσική» συμπλήρωσε πηγή του ίδιου κόμματος χρησιμοποιώντας ένα τσιτάτο του Γκαίτε. Και ο τόνος στις συνεντεύξεις του κ.Βαρουφάκη είναι άκρως προσβλητικός. Αυτό, τόνισε, δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες: «Αν ο έλληνας υπουργός συνεχίσει τις προσβολές, τότε το σημερινό “ναι” θα είναι και το τελευταίο» είπε. «Επόμενο δε θα υπάρξει. Οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν το τρίτο πακέτο».

Αλλά κάποιες συνέπειες είναι ήδη τώρα ορατές. Σε ερώτηση του «Βήματος», αν οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές προτίθενται να βοηθήσουν την Αθήνα να ξεπεράσει τις αυξανόμενες δημοσιονομικές δυσκολίες της, η απάντηση της πηγής ήταν: «Όχι. Γιατί να συντρέξουν σε αγνώμονες εταίρους; Από έναν οφειλέτη περιμένει κανείς διαλλακτικότητα, όχι τσαμπουκά και βρισιές».

Θεωρητικά, οι Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζουν να αποδέχονται την «διευρυμένη» απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση η δυνατότητα να αντικαταστήσει 30% των μέτρων του μνημονίου με άλλα ισοδύναμα. Πρακτικά όμως, έχουν βάλει

τα ισοδύναμα στο ψυγείο. «Προέχει η εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» λέει η πηγή. Αυτό θα άλλαζε μόνο αν η Αθήνα σταματούσε να «προκαλεί».

Διαφορετική στάση είχε η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία συνεδρίασε επίσης την Πέμπτη το πρωί και τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της παράτασης. Ο πρόεδρος της ομάδας Τόμας Όπερμαν δήλωσε, ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει εξαρχής την ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η ίδια – και στο πλαίσιο αυτό να αλλάξει και το τρέχον πρόγραμμα.

Υπέρ της παράτασης θα ψηφίσουν επίσης ομόφωνα οι Πράσινοι, καθώς και η πλειοψηφία των βουλευτών της Linke (Αριστερά) – η μειοψηφία τους θα ψηφίσει λευκό.

Θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αυτό ψηφίζει, έστω και μόνο πλειοψηφικά, υπέρ ενός μνημονιακού προγράμματος – μέχρι τώρα τα απέρριπτε ως αντιλαϊκά και καταστροφικά για την οικονομία.

Αποφασιστικό ρόλο γι αυτό έπαιξε ένα SMS του Αλέξη Τσίπρα στον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Linke Γκρέγκορ Γκίζι , με το οποίο του ζητούσε τη βοήθειά του στην ψηφοφορία. Ο κ.Γκίζι υιοθέτησε αμέσως το αίτημα – άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας όμως θα το κάνουν με βαριά καρδιά, επειδή θεωρούν το πρόγραμμα βοήθειας καταστροφικό. «Θα το κάνω για τον Αλέξη» επανέλαβε και σήμερα νεαρά βουλευτής του κόμματος: «Είμαι σίγουρη, ότι θα αξιοποιήσει την παράταση με επωφελή τρόπο για την Ελλάδα».

Η έγκριση της παράτασης από το Μπούντεστακ αναμένεται να γίνει λοιπόν με τεράστια πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν θα υπάρξουν τριβές. Οι αριστερές πτέρυγες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων, καθώς και η Linke, θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν μύδρους εναντίον της πολιτικής της λιτότητας που φέρει την υπογραφή του κ.Σόιμπλε. Αλλά και αντιστρόφως: Οι χριστιανοδημοκράτες αγορητές, θα βάλουν με νέα ορμή κατά του κ.Βαρουφάκη. «Το παράδοξο σε αυτό είναι, ότι η μήνη τους εναντίον του γίνεται εντονότερη, όταν αυτός πηγαίνει με τα νερά τους» έλεγε ραδιοσχολιαστής. «Αυτό δείχνει το μέγεθος της ενοχής που αισθάνονται έστω και υποσυνείδητα για τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου. Γι αυτό και ρίχνουν όλες τις ευθύνες πάνω του».