Στα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό και την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εστίασαν στην πρώτη συνάντησή τους η διοίκηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.

Για «δημιουργική ασάφεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατόπιν της συνάντησης αφού ο υπουργός επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η ΓΣΕΕ πάντως από την πλευρά της ζητά άμεση και εφάπαξ όχι σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ.

Στο μεταξύ η τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας λήγει -δεδεμένης της τρίμηνης μετενέργειας- στις 31 Μαρτίου και η ΓΣΕΕ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση στους εργοδότες, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ως προς τι μπορεί να πετύχει, αν δεν αλλάξει το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστική η απάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ σε ερώτηση σχετική με την ΕΓΣΣΕ και τη λήξη της: «Εμείς έτσι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να υπογράψουμε Ε.Γ.Σ.Σ.Ε με αυξήσεις, είναι εντελώς απαγορευτικό.»

» Ζητήσαμε λοιπόν και τη νομοθετική παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό και την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης, τον προηγούμενο κατώτερο μισθό, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πρέπει να είναι ελεύθερες, το επίπεδο αμοιβών των εργαζομένων.»

» Μίλησα για δημιουργική ασάφεια γιατί δεν μας έδωσε ο υπουργός σαφές χρονοδιάγραμμα παρά γενικούς στόχους, γιατί όλα είναι συνάρτηση και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με τους δανειστές. Εμείς εξακολουθούμε και εμμένουμε στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει και τις οποίες έχουμε στείλει και στους εργοδότες».

Στη διευκρινιστική ερώτηση ότι επομένως η ΓΣΕΕ δεν θα επικαιροποιήσει την πρόσκληση στους εργοδότες μέχρι να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος είπε:

«Εμείς έχουμε κάνει πρόσκληση για διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση γιατί η παλιά εξέπνευσε στις 31/12.2014. Λειτουργεί τώρα η κουτσουρεμένη μετενέργεια σε εφαρμογή των μνημονίων που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή εκπνέει όμως 31 Μάρτη. Και αυτό είπαμε στον υπουργό ότι μέχρι 31 Μάρτη πρέπει να έχει γίνει και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και η αποκατάσταση του πλαισίου ρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων».