«Εκρηκτική» άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών την προσεχή Τρίτη προαναγγέλλουν τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν χθες, Παρασκευή, στην Wall Street τα παράγωγα των ελληνικών μετοχών και δεικτών.

Η συμφωνία στο Eurogroup για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος που ουσιαστικά διασφαλίζει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών τουλάχιστον έως τον Ιούνιο «εκτίναξε» χθες το ADR της Εθνικής Τράπεζας κατά 21,74% στα 1,96 δολάρια.

Είναι ενδεικτικό πως το ADR της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε στα 1,61 δολάρια και βρέθηκε έως και τα 2,02 δολάρια.

Αντίστοιχη άνοδο κατέγραψε στον Nasdaq και το Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που ακολουθεί τις 20 πιο δεικτοβαρείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου , το γνωστό ETF GREK.

Το GREK σημείωσε άνοδο 10,06% στα 14,11 δολάρια. Είχε ανοίξει στα 12,82 δολάρια και ενδοσυνεδριακά χθες βρέθηκε έως και τα 14,59 δολάρια.

Καθώς η ελληνική κεφαλαιαγορά θα μείνει κλειστεί τη Δευτέρα, ενώ τα ξένα χρηματιστήρια θα λειτουργήσουν κανονικά, αναμένεται πως τα κέρδη τόσο του ADR της Εθνικής Τράπεζας, όσο και του ETF GREK θα διευρυνθούν περαιτέρω.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι ήδη η ελληνική πλευρά έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος της προεργασίας των μέτρων και των προτάσεων που θα πρέπει να καταθέσει έως το βράδυ της Δευτέρας προς έγκριση στους «θεσμούς». Η δε έγκαιρη υποβολή των προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση -που θα αξιολογηθούν την Τρίτη από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.