Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup. Εν αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου, οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η Αθήνα καλείται να υποβάλει -πιθανώς τη Δευτέρα- υπόμνημα με διευκρινίσεις σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες η συμφωνία αφορά σε παράταση τετράμηνης διάρκειας, έως τον Ιούνιο.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο οι 19 υπουργοί Οικονομικών στοχεύουν σε συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν τέσσερα σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει τις μεταρρυθμίσεις της. Στη φοροδιαφυγή, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην ανθρωπιστική κρίση όπου όμως τα μέτρα που θα λάβει δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Μέχρι τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στείλει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup.

Στη συμφωνία δεν θα υπάρχει στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία προσπαθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup να τορπιλίσουν τη συμφωνία.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Τουσκ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν για τη συμφωνία

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει ένα κοινό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία στην παράταση τους ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και πηγές από πλευράς Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το πρακτορείο οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία.

Οι Financial Times αναφέρουν σε τηλεγράφημά τους ότι το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να παρουσιαστεί στους 19 υπουργούς Οικονομικών για έγκριση. «Θα είναι γρήγορο», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία πάνω σε τετράμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς μέτρα λιτότητας και χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Επίσης για να υπάρχει ελαστικότητα στα μέτρα τα οποία θα λάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις και να εισάγει νέα μέτρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών και χωρίς αυτά να αντικατασταθούν με ισοδύναμα.

«Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε» γράφει στο Twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες γίνεται δεκτή η ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος που ζητούσε η Αθήνα και δεν υπάρχει αναφορά σε μέτρα λιτότητας αλλά η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο.

Μέχρι την Δευτέρα, η ελληνική πλευρά πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα αναλαμβάνει να υλοποιήσει.