Υποχώρησαν και πάλι κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή οι τιμές του Brent, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγουμένη η Διεύθυνση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αμερικανικά πετρελαϊκά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 7,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και έφθασαν στα 425,6 εκατ. βαρέλια.
Συγκεκριμένα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε κατά 27 σεντς στα 59,94 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (μιλάμε για προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Απριλίου) υποχωρούσε κατά 24 σεντς στα 50,92 δολάρια το βαρέλι.
Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του «μαύρου χρυσού» υποδηλώνουν τη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί το τελευταίο οκτάμηνο στις πετρελαϊκές αγορές. Διότι τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε μια έντονα πτωτική πορεία των αγορών που σύντομα εξελίχθηκε σε ελεύθερη πτώση. Οι απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο 55%. Από τα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο, οι τιμές έχουν ανακάμψει ήδη κατά περίπου 20%.


Πού θα πάει το πράγμα

Το ερώτημα που αβίαστα ανακύπτει στα χείλη όλων, παραγωγών και καταναλωτών, είναι «πού θα πάει το πράγμα». Την απάντηση ασφαλώς καλούνται να δώσουν οι ειδικοί. Και εκείνο που προβλέπουν οι ειδικοί, όπως ευστόχως καταγράφει τη Δευτέρα ο αρθρογράφος του Bloomberg Τομ Ράνταλ, είναι σαφές: οι τιμές του πετρελαίου θα καταρρεύσουν, εκτός και αν ανακάμψουν! Νομοτελειακά θα συμβεί είτε το ένα είτε το άλλο!
«Η αγορά είναι εξόχως ευμετάβλητη και οι προβλέψεις για την πορεία της το τρέχον έτος διίστανται. Ξεκινούν από τα 30 δολάρια το βαρέλι, που προέβλεψε ο πρόεδρος της Goldman Sachs, και φθάνουν ως τα 200 δολάρια το βαρέλι που προέβλεψε ο επικεφαλής του OPEC» γράφει χαρακτηριστικά ο Ράνταλ.
Με μια καταφανή αίσθηση σαρκασμού ο αρθρογράφος του Bloomberg καταγράφει διάφορες αντικρουόμενες απόψεις και προβλέψεις επιφανών (και απίστευτα καλοπληρωμένων…) ειδικών περί τα πετρελαϊκά αναλυτών. Οι προβλέψεις αυτές δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.


Από τα… 10 ως τα 200

Προφανώς ο αρθρογράφος του Bloomberg δεν είχε πληροφορηθεί εκτιμήσεις του συναδέλφου του στο αμερικανικό πρακτορείο και προέδρου της εταιρείας συμβούλων A. Gary Shilling & Co., Γκάρι Σίλινγκ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποχωρήσουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ως τα… 10 δολάρια το βαρέλι!
«Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει φθάσει στο 2,3% σε ετήσια βάση από τότε που άρχισε η ανάκαμψη. Ο ρυθμός αυτός είναι, όμως, ο μισός από αυτόν που θα περίμενε κανείς να καταγράφεται μετά τη βαθύτερη ύφεση που σημειώθηκε από τη δεκαετία του 1930. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, στην ευρωζώνη είναι σχεδόν μηδενική και στην Ιαπωνία αρνητική» παρατηρεί ο Σίλινγκ.

Ο αμερικανός ειδικός εξηγεί ότι «αν συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση των οχημάτων χάρη στους νέους οικονομικούς κινητήρες και επίσης τα άλλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που παίρνουν οι κυβερνήσεις, οι προοπτικές της ζήτησης για το εμπόρευμα δεν είναι καλές, με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς τα αποθέματα, δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διακυβεύσουν τα μερίδια στην αγορά που κατέχουν».
Ελαφρώς πιο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc. και πρώην trader στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης Γκάρι Κον, ο οποίος εκτιμά ότι «η υποχώρηση των τιμών πιθανότατα θα συνεχιστεί και η πτώση μπορεί να φθάσει ως τα 30 δολάρια το βαρέλι».
Με αυτόν συμφωνεί ο αναλυτής της Barclays Μισβίν Μαχές («Οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν ως τα 30 δολάρια το βαρέλι διότι τα υπερβάλλοντα διαθέσιμα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν εν μιά νυκτί»), όπως επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Τόκιο Marubeni Corp. Φουμίγια Κοκούμπου, ο οποίος μάλιστα δεν βλέπει τις τιμές να ανακάμπτουν τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.
Στους αντίποδες ο γενικός γραμματέας του OPEC Αμπντέλ ελ Μπαντρί προειδοποίησε ότι το πετρέλαιο έχει τη δυναμική να σκαρφαλώσει στα 200 δολάρια το βαρέλι, και αυτό εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων. «Αν σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα δείτε τις τιμές να ξεπερνούν τα 200 δολάρια» είπε ο λίβυος επικεφαλής του Οργανισμού, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσουν οι τιμές στο επίπεδο αυτό.


Οι συγκρατημένες «Πυθίες»

Πλήθος αναλυτών βάζει τον πήχη των τιμών στο μεσοδιάστημα. Ουδείς, όμως, πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση.
«Καθώς η παραγωγή μειώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, σύντομα θα χρειαστεί να συμβάλει και το σχιστολιθικό πετρέλαιο για την κάλυψη της ζήτησης και το αποτέλεσμα θα είναι οι τιμές για το αμερικανικό αργό να φθάσουν στα 65 δολάρια το βαρέλι» έγραψε στις 2 Φεβρουαρίου σε επιστολή του ο επικεφαλής της Astenbeck Capital Management.

«Δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο του βαρελιού»
εκτίμησε από τη Ζυρίχη ο ειδικευμένος στις αγορές εμπορευμάτων αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Στανουόβο, ενώ ο Μπιλ Ο’ Γκρέιντι της Confluence Investment Management θεωρεί ότι «τώρα χτίζουμε τον πάτο του βαρελιού». Ο Ο’ Γκρέιντι προέβλεψε ότι μακροπρόθεσμα οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι (από τα 50 που είναι σήμερα).


Περίοδος χαμηλών τιμών

«Η διάρθρωση της προσφοράς και της ζήτησης μου θυμίζει λίγο την κατάσταση που επικρατούσε το 1986, όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να οδηγηθούμε σε μια μακρά περίοδο χαμηλών πετρελαϊκών τιμών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ Μπομπ Ντάντλεϊ.
Ο αμερικανός μάνατζερ της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας εκτιμά ότι οι τιμές θα μείνουν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για μια μακρά περίοδο που μπορεί να φθάσει τα τρία έτη. «Θα περάσει καιρός μέχρι να ξαναδούμε τα 100 δολάρια το βαρέλι» είπε χαρακτηριστικά.
Η εκτίμηση του Ντάντλεϊ μοιάζει περισσότερο πειστική –για την ακρίβεια, εδώ που τα λέμε, μόνο ο γενικός γραμματέας του OPEC μίλησε για νέα κούρσα των τιμών του πετρελαίου και μάλιστα απολύτως ξέφρενη.
Ωστόσο, «τι να σκεφθεί ένας επενδυτής έπειτα από όλες αυτές τις αντιφατικές εκτιμήσεις;» αναρωτιέται ευλόγως ο Τομ Ράνταλ του Bloomberg. Και παραθέτει έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταξύ 86 επιφανών επενδυτικών συμβούλων, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2015 η μέση τιμή του αργού μπορεί να κυμανθεί από τα 35 ως τα 80 δολάρια το βαρέλι.
«Και αυτό το εύρος διακύμανσης όμως είναι πολύ μεγάλο» διαπιστώνει ο Ράνταλ.

HeliosPlus