Τον τρίτο του κύκλο ξεκινά το πρόγραμμα Egg, μία πρωτοβουλία της Eurobank, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών ΣυνεργατικώνΣχηματισμών Corallia και απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες, στους οποίους παρέχει όλα τα εφόδια για το ξεκίνημα μίας επιχειρηματικής ιδέας.
Το πρόγραμμα κάνει έκκληση σε νέους και νέες 18-40 ετών, που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και την επιθυμία να τη μετατρέψουν σε επιχείρηση, να υποβάλουν υποψηφιότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ως τις 31 Μαρτίου 2015.
Οι ομάδες θα επιλεγούν μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία. Όσες προκριθούν, θα έχουν στη διάθεσή τους για ένα έτος ένα πλήρες πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης, επιτάχυνσης και συνεργασίας στις εγκαταστάσεις του Egg, στη λεωφόρο Συγγρού.
Σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης του Corallia κ. Νίκο Βογιατζή, η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας, με κριτήρια επιλογής την καινοτομία, την αρτιότητα, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα του επιχιερηματικού σχεδίου, την εξωστρέφεια, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τις εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.
Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:
– Συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα πρόσωπα από την οικονομίας και την επιστήμη
– Κτιριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και συνεργατικούς χώρους στο κέντρο στην Καλλιθέα
– Υποστηρικτικές υπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα θέματα εκκίνησης και λειτουργίας μιας επιχείρησης
– Επιχειρηματική κατάρτιση μέσω προκαθορισμένου προγράμματος εκπαίδευσης («business bootcamp»).
Ήδη από το Egg έχει αποφοιτήσει η πρώτη «φουρνιά» επιχειρήσεων, τον Μάιο κλείνει και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή του προγράμματος Egg κ. Γιώργο Βραχνή, από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, 41 επιχειρηματικές ιδέες έχουν γίνει εταιρείες, έχουν κατατεθεί αρκετές αιτήσεις ευρεσιτεχνίας, ενώ έχουν γίνει προσλήψεις και μία σειρά από συνεργασίες. Από τις 23 ομάδες του β’ κύκλου, οι οκτώ είναι ήδη στην αγορά και εμφανίζουν τζίρο. Επίσης, από τις 21 ομάδες του πρώτου κύκλου, τρεις έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Στην παρουσίαση του τρίτου κύκλου του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, μίλησαν και εκπρόσωποι από startups που εισήλθαν στο Egg στον δεύτερο γύρο.
Για παράδειγμα, η κυρία Άλκηστη Ζήνα από την Bluperty, που παρέχει μία απλοποιημένη και διαφανή πλατφόρμα για αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών, τόνισε ότι το πιο σημαντικό εφόδιο που έλαβε η επιχειρηματική ομάδα από το Egg ήταν οι μέντορες και η δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις «Οι μέντορες μας βοήθησαν να προσεγγίσουμε καλύτερα το επιχειρηματικό μας μοντέλο» είπε, υπογραμμίζοντας ότι έτσι ήρθαν έσοδα και μάλιστα από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Κουνάβη από την isMood, ένα startup που συλλέγει δεδομένα από χρήστες του διαδικτύου και παρέχει υπηρεσίες real time monitoring για τις απόψεις των καταναλωτών, η ένταξη στο Egg έδωσε ώθηση στην εταιρεία, η οποία από τρία άτομα έχει φτάσει στα εννιά, καταγράφοντας τζίρο 150 χιλιάδων ευρώ.
Παράλληλα, το Πρόγραμμα egg απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους διακριθέντες του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που ενδιαφέρονται για ένταξη να υποβάλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Επίσης, η Eurobank ανακοίνωσε το νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες των επιχειρήσεων-απόφοιτων ομάδων του egg. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεσμεύσεις 2015» για την ενίσχυση της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και αποτελεί για την τράπεζα το «βάπτισμα του πυρός» στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης, η τράπεζα προσφέρει σε επιλεγμένες επιχειρήσεις – απόφοιτες ομάδες του egg, χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό, με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, απλές διαδικασίες και εξειδικευμένο Κέντρο Εξυπηρέτησης.
Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα είναι έως 25.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης και έως 50.000 ευρώ για επενδύσεις σε πάγια. Θα έχουν σημαντική διάρκεια αποπληρωμής από 7 έως 10 έτη, περίοδο χάριτος 2 έως 3 έτη και πληρωμή μόνο τόκων με επιτόκιο 2,2% στο διάστημα της περιόδου χάριτος και 4,2% για την υπόλοιπη διάρκεια.
Όπως παραδέχθηκαν στελέχη της Eurobank, πρόκειται για ένα πολιτικό πρόγραμμα που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες startup, εκτός των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Παράλληλα, όπως σημείωσαν, η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με ξένους επενδυτές, εξετάζοντας πρωτοβουλίες κοινών επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις.