Βερολίνο, Ανταπόκριση

Ο χρόνος δεν παίζει ρόλο. Παρόλο που οι προθεσμίες τελειώνουν, το Eurogroup μπορεί να βρει και νέες ημερομηνίες για να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας – στο 12 και 5΄, στο 12 και 10΄, και πάει λέγοντας.

Αυτό έλεγε σήμερα στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή απαντώντας στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που οι σημερινές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της στο Eurogroup αποτύχουν, ή δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Έχουμε κρατήσει δωμάτια στο ξενοδοχείο και γι αύριο» είπε. Και αν αυτό δεν αρκέσει, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ απέφυγε πάντως να πάρει θέση σε αυτό. «Έχουμε μόνο μια συνάντηση, τη σημερινή» είπε.

Η ίδια πηγή επανέλαβε την κριτική που άσκησε στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία οι έλληνες εκπρόσωποι στην European Working Group (προπαρασκευάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup) παρουσίασαν «ατελείς» και πάντως πολύ κάτω των περιστάσεων προτάσεις. «Ακόμα και τα αριθμητικά στοιχεία ήταν πολύ ελλιπή» είπε η πηγή.

Ταυτόχρονα όμως τόνισε, ότι το Βερολίνο δεν επιμένει στο status quo, στο «γράμμα» του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. «Το βασικό για μας είναι η επίτευξη του στρατηγικού στόχου, που είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» είπε. Το πώς θα γίνει αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων – η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει σχετικά κάποια απαράβατα ταμπού.

Στο ίδιο συναινετικό πνεύμα ήταν καταρχάς και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ στο ερώτημα, αν το Βερολίνο αναγνωρίζει στην Αθήνα το δικαίωμα να επιδιώκει διαπραγματεύσεις στη βάση των δικών της προτάσεων. «Αυτό είναι αυτονόητο» είπε. «Αυτό γινόταν τις τελευταίες ημέρες. Οι ευρωπαίοι εταίροι περίμεναν να ακούσουν από την Αθήνα τις λεπτομερείς προτάσεις της. Ελπίζουμε αυτό να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup».

Όμως στο πρόσθετο ερώτημα, αν η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στο στάτους κβο του σημερινού προγράμματος (κάτι που θα αφαιρούσε κάθε νόημα από τις διαπραγματεύσεις), η απάντησή του ήταν λιγότερο «συναινετική»: «Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μάθει κατά αρχάς τι θα γίνει με το τρέχον πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα και λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Περιμένουμε από την Ελλάδα να καταθέσει τις απόψεις της και θα συζητήσουμε γι αυτές» είπε. «Όλα αυτά όμως στη βάση των ισχυουσών συμφωνιών, που συμπεριλαμβάνουν υποχρεώσεις και των δυο πλευρών». Και δεδομένου, ότι η πλευρά των δανειστών έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, είναι τώρα και η σειρά της Ελλάδας να πράξει το ίδιο.

Στο ακέραιο; Σε αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε σαφή απάντηση. Αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.