Ιδιαίτερα πιθανή φαντάζει η σύγκληση ακόμη ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στην εβδομάδα (πιθανόν την Πέμπτη ή την Παρασκευή) προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και στους εταίρους της. Σύμφωνα με κοινοτικές και γερμανικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» το απόγευμα της Κυριακής, το χάσμα που υπάρχει μετά το πέρας των τεχνικών συνομιλιών των τελευταίων ημερών δεν είναι διόλου αμελητέο και πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περί ποσοστών που αποδέχεται ή δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά (το περίφημο 70%-30% που έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης) δεν έχουν αποσαφηνιστεί και σύμφωνα με τις ενδείξεις, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης στο υπάρχον πλαίσιο είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.

Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, τα εμπόδια εντοπίζονται σε τρία σημεία.

Το πρώτο είναι, όπως αναμενόταν, η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόκειται για κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος με διαφορετικούς στόχους (η επονομαζόμενη «γέφυρα») παραμένει στο τραπέζι, αλλά η συζήτηση για το πλαίσιο αυτής είναι δύσκολη. Η πλευρά των δανειστών είναι σαφής: είτε μιλάμε για παράταση είτε για «γέφυρα», αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχει κάποιου είδους πρόγραμμα με όρους και προϋποθέσεις.

Το δεύτερο σημείο είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η εκτίμηση που υπάρχει στις Βρυξέλλες και στην τρόικα είναι ότι πολλές από τις διακηρύξεις των υπουργών της κυβέρνησης απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015. Το γεγονός αυτό μετακινεί τα… γκολπόστ για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης για την επόμενη φάση. Και τούτο αφορά και τη διαφαινόμενη υποχώρηση εκ μέρους των δανειστών στο ζήτημα του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο αποδέχονται ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο.

Το τρίτο ζήτημα αφορά στο χρέος. Η εκτίμηση που υπάρχει και εκπορεύεται από το Βερολίνο είναι ότι διευκολύνσεις για το χρέος – στο ευρύτερο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 – λειτουργούν ως μοχλός πίεσης. Επομένως, δύσκολα θα γίνει αποδεκτό «να μπει το κάρο πριν από το άλογο», δηλαδή να συζητηθεί τώρα το χρέος.