Σε νέα αναμέτρηση στο Εurogroup συμμετέχει στις 16.00 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε σκηνικό διάστασης απόψεων με την Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρών στο Eurogroup θα είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν στις 4 μ.μ. της Δευτέρας.

Θα προηγηθεί τεχνική προετοιμασία στη συνεδρίαση του Euroworking Group με συμμετοχή του προέδρου του ΣΟΕ κ. Γ. Χουλιαράκη.

Ελλάδα και Γερμανία εμμένουν στις θέσεις τους με το Βερολίνο να ζητά παράταση του μνημονίου και την Ελλάδα να προτείνει πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και χωρίς νέα μέτρα στα Εργασιακά και στα δημοσιονομικά.

Αχτίδα για το πλεόνασμα

Πίσω όμως από το σκηνικό σύγκρουσης, πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι στις τεχνικές συζητήσεις που διεξάγονται οι Θεσμοί της Ε.Ε. και το ΔΝΤ συζητούν σοβαρά με την Αθήνα μία σημαντική χαλάρωση της λιτότητας για πρώτη φορά από το 2010 που επιβλήθηκε το μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα δέχονται να μπει στο τραπέζι η μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% που είναι φέτος και 4,5% του ΑΕΠ από το 2016.

Κέρδος 5,4 δισ. ευρώ το χρόνο

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς αν τελικά επιτευχθεί θα σημαίνει ανάσα 2,7 δισ. ευρώ για το 2015 και 5,4 δισ. ευρώ από το 2016 και μετά σε σύγκριση με το μνημόνιο. Ασφαλώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία νέα παρέμβαση στο χρέος (από το καλοκαίρι και μετά) που θα μειώσει κι άλλο τους τόκους που πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Θεσμοί ζητούν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτή η συζήτηση την «προσγείωση» της κυβέρνησης από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (κόστους άνω των 12 δισ. ευρώ) σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό σχέδιο και παράλληλα τη γραπτή δέσμευση ότι θα αντιμετωπιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Παράλληλα ζητούν να μην ακυρωθούν οι αλλαγές των τελευταίων ετών στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά και να συνεχιστεί (ή να αντικατασταθεί από ένα νέο) το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων χωρίς να ακυρωθεί κανένας από τους διαγωνισμούς που βρίσκονται στην τελική φάση.