Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης απαντά σε άρθρο της συντάκτριας Λώρης Κέζα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της διοίκησης του ΕΛΕΤΑΕΝ, στο συγκεκριμένο άρθρο με τίλτο «Λογαριασμός», άθελά της ίσως, η συντάκτρια αναπαράγει μερικά από τα πιο συνηθισμένα αντιεπιστημονικά επιχειρήματα εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικά της Αιολικής Ενέργειας, που κατασκευάζονται στα χαλκεία του ενεργειακού κατεστημένου των ορυκτών καυσίμων, το οποίο μετέρχεται κάθε μέσου προκειμένου να αναστείλει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Θα θέλαμε λοιπόν συνοπτικά να καταγράψουμε τα εξής:

– Το κείμενο αναφέρεται στο «γνωστό ποίημα, περί διάσωσης του περιβάλλοντος και μείωσης των ρύπων». Όμως η κλιματική αλλαγή και οι ανθρωπογενείς της αιτίες είναι κάτι πανδήμως αποδεκτό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα (το 97% των σχετικών επιστημόνων συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα) και δυστυχώς για την ανθρωπότητα δεν είναι «ποίημα». Η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πέραν των τραγικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, έχει άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στους λαούς και πάνω από όλα καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και ανθρώπινη ζωή. Είμαστε σίγουροι πως λόγω του επαγγέλματος σας έχετε πρόσβαση σε όλες τις πηγές που το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας και μπορείτε να επιβεβαιώσετε τους ισχυρισμούς μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά, την μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2100 η Ελλάδα θα καταβάλει 700 δισεκατομμύρια ως κόστος κλιματικής αλλαγής εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί. Ένα ποσό υπερδιπλάσιο από το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας. Σας παραπέμπουμε, επίσης, και στην περίφημη πλέον Έκθεση Στερν η οποία απέδειξε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι οικονομικότερα (περίπου 20%) από το κόστος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

– Στο άρθρό της η κ. Κέζα υποστηρίζει, βασιζόμενη σε ανώνυμο ειδικό(!), ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πουθενά στον κόσμο δεν έχουν δείξει να μειώνουν ρύπους. Δηλαδή ο ειδικός αμφισβητεί ευθέως την κοινή λογική ότι όταν αντικαθιστάς μια πηγή που ρυπαίνει κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πχ λιγνίτη ή πετρέλαιο, με συνδυασμό δύο άλλων, δηλαδή τις ΑΠΕ, που δε ρυπαίνουν, και το φυσικό αέριο, που ρυπαίνει λιγότερο σε σχέση με αυτές που υποκαθιστά, μειώνονται οι ρύποι.

Και μαζί με την κοινή λογική αμφισβητεί όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και 134 εθνικές κυβερνήσεις και όλους τους μείζονες διεθνείς οργανισμούς που προωθούν τις ΑΠΕ ακριβώς επειδή βοηθούν στον περιορισμό των ρύπων, περιορίζοντας έτσι την κλιματική αλλαγή.

Πέραν της κοινής επιστημονικής λογικής, τα απολογιστικά στοιχεία διαψεύδουν τη δήλωση αυτή. Για παράδειγμα το 2014, οι εκπομπές ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 8%. Η μείωση αυτή προήλθε από την μειωμένη παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο χάρη στη διείσδυση των Ανανεώσιμων

Πηγών και δευτερευόντως χάρη στη μείωση της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής κατά 2,7%. Φυσικά, το ίδιο συμπέρασμα τεκμηριώνουν πλήθος άλλων πραγματικών στοιχείων και μελετών.

– Στο άρθρο επαναλαμβάνεται το επιχείρημα του δήθεν υψηλού κόστους. Όμως, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο φθάνει τα 105 € την μεγαβατώρα, ενώ το κόστος της αιολικής ενέργειας είναι 82 € την μεγαβατώρα. Η σύγκριση είναι καταλυτική και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πλήρης προβλεψιμότητα του κόστους της αιολικής παραγωγής, η προστασία που προσφέρει από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών καυσίμων και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων λόγω μειωμένων εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

Το ότι αυτό το οικονομικό όφελος που προσφέρει η αιολική ενέργεια, δεν απεικονίζεται στο ΕΤΜΕΑΡ οφείλεται στις απίθανες στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον λανθασμένο τρόπο καθορισμού του, κάτι που έχουμε καταγγείλει ως κλάδος, συνεχώς και συνεπώς, εδώ και 6 έτη. χωρίς να εισακουσθούμε.

– Τέλος, για το ποια είναι η νομική φύση του ΕΤΜΕΑΡ καλό θα είναι να αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νομική ερμηνεία που θα αφορά στο ΕΤΜΕΑΡ, δεν μπορεί να ακυρώσει την επιστημονική πραγματικότητα, η οποία είναι πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή μόνο με την ταχύτερη δυνατή επίτευξη οικονομίας μηδενικού άνθρακα, που επιτυγχάνεται με αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

– Συμφωνούμε σε ένα με το άρθρο, ότι πράγματι πρόκειται για πεδίο εφαρμογής αριστερής πολιτικής. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως ανεξάντλητες, εγχώριες, φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικές πηγές ενέργειας, προσφέρουν ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και δυνατότητα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας που πλήττει χιλιάδες συμπολίτες μας. Και φυσικά προσφέρουν την καλύτερη προστασία ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι απόλυτα ταξικές και πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα τα οποία είναι σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν καύσωνες, πλημμύρες και παγετούς, όπως καθημερινά παρουσιάζεται από το έγκριτο μέσο σας και άλλα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

– Τέλος, ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία να αδράξει αυτήν την μοναδική ευκαιρία για μαζική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία πέρα των ανωτέρω προφανών οφελών είναι και μια μοναδική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.