«Ανέφικτες» χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κενού χρηματοδότησης της χώρας ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, λίγες ώρες πριν το απογευματινό Eurogroup.

Σύμφωνα με τους Irish Τimes -ο συνήθως μετριοπαθής Νούναν- σκλήρυνε τη στάση του στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Ο Νούναν δήλωσε ότι η Ιρλανδία δεν θα υποστηρίξει μια διαγραφή χρεών προς την Ελλάδα, ότι είναι λάθος να κατηγορούνται οι πιστωτές για τα δεινά της Ελλάδος και πως δεν υπάρχει συνέπεια στα λεγόμενα των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. «Δεν νομίζω ότι το διπλωματικό διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ επιτυχημένο», είπε. «Διαφορετικά πράγματα έχουν ειπωθεί σε διαφορετικές πρωτεύουσες είτε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως πολλές από τις προτάσεις που κατατίθενται είναι τεχνικά αδύνατες και σημείωσε πως η κατάσταση θα αποκρυσταλλωθεί έως τις 17 Φεβρουαρίου. «Νομίζω ότι θα ξέρουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη το βράδυ αν πρόκειται τα πράγματα να επιδεινωθούν ή να πάνε καλύτερα, αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω πως θα εξελιχθούν», υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε υπέρ μιας διαγραφής χρέους, διότι εάν διαγραφεί το χρέος, θα ανοίξει μία τρύπα στους ισολογισμούς όλων», τόνισε. «Αντιθέτως, εάν διατηρήσει κάποιος το χρέος, και ακόμη και εάν δεν καταβάλλονται τόκοι, το χρέος που σου χρωστάνε είναι ακόμη εκεί», προσέθεσε σχηματικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές επί σειρά ετών δεν λάμβαναν τα ίδια μέτρα με τις ιρλανδικές, τις πορτογαλικές αρχές ή τις ισπανικές αρχές. «Η φοροδιαφυγή δεν περιορίστηκε σε πλούσιους Έλληνες», είπε. «Υπάρχει μια ολόκληρη μερίδα ανθρώπων που δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα», σημείωσε.

Τέλος, δήλωσε πως επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και ότι δεν θα ταχθεί υπέρ οποιασδήποτε στρατηγικής που θα ενθαρρύνει ή θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη.