«Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

«Δεν αποδεχόμαστε ούτε μία λέξη που ενισχύει τη λιτότητα και το χρέος. Δεν θα αποδεχτούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε:

«Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε εάν αποκλείσουμε τη ρήξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά αν την έχεις αποκλείσει, δεν διαπραγματεύεσαι».

«Ηδη άρχισε στην Ελλάδα η μεταμνημονιακή περίοδος» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο κόσμος νιώθει ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις. Χωρίς μπλόφες και περιστροφές, αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει στο Εurogroup όρθια και όχι σκυφτή» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «το μόνο που ζητούμε από τους εταίρους είναι λίγες εβδομάδες γαλήνης για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας» και υπογράμμισε ότι «με την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας». Επίσης, τόνισε ότι «για να πάψει η δανειακή συμφωνία να είναι τοξική, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο». «Εκλεγήκαμε να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία και είναι αστείο ότι μας ασκείτε κριτική επειδή ζητούμε για γέφυρα προς μια νέα συμφωνία», είπε απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος ο οποίος αμφισβήτησε την διαπραγματευτική «γραμμή» της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου. Μάλιστα κύκλοι του κ. Βενιζέλου σχολίαζαν τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη περί ρήξης λέγοντας ότι «όταν λέμε ρήξη, εννοούμε Grexit και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποδυναμώνει την διαπραγματευτική της θέση».

«Άκουσα νουθεσίες να διαπραγματευτούμε, ότι έχουμε την στήριξή σας αλλά να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε σε ρήξη. Αν δεν διανοείσαι την ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι. Αν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά ότι αυτό που θα σου δώσουν στο τέλος θα το αποδεχθείς τότε καλύτερα να κάτσουμε εδώ στα υπουργεία μας και στις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail αυτά που θέλουν», είχε πει νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την ρήξη, αλλά δεν διαπραγματεύεσαι αν την απορρίψεις». «Αποδράσαμε από τον φόβο», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Θα προκύψει μια καλή συμφωνία. Θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγουμε την ρήξη αλλά δεν θα διανοηθούμε να μην την διανοηθούμε. Χωρίς μπλόφες και περιστροφές. Αυτή θα είναι η …πανούργα τακτική μας».

Και τόνισε ότι: «Προτείνουμε γέφυρα προς ένα αμοιβαία επωφελές συμβόλαιο», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να κρατήσουμε όσα μέρη δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα συμφωνία». Και επανέλαβε ότι «το 70% αυτού του φύλου συκής που συνόδευε την μνημονιακή λογική της πυραμιδικής λιτότητας είναι είτε άνευ σημασίας είτε είναι αυτά που λέμε και εμείς, ενώ γύρω στο 30% είναι το τοξικό κομμάτι που θα απορρίψουμε».