Στα επίπεδα του 2013 διατηρήθηκε η αξία των εξαγωγών πέρυσι και διαψεύστηκαν τελικώς οι φόβοι πως θα παρουσίαζε σοβαρή μείωση και όπως επισημαίνει σε δήλωση της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «το θαύμα των ελληνικών εξαγωγών αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και κυρίως προοπτική. Παρά τις αντιξοότητες, οι έλληνες εξαγωγείς με συνέπεια στο όραμα για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα, ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διατηρούν και να κατακτούν μερίδια στην παγκόσμια αγορά, όταν ισχύουν στοιχειώδεις συνθήκες που ευνοούν το διεθνές εμπόριο».

Το 2014 η αξία των εξαγωγών –χωρίς να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή –αυξήθηκε κατά 0,1%. Ετσι διαμορφώθηκε στα 27,17 δις ευρώ έναντι 27,56 δις ευρώ το 2013, με μικρή υποχώρηση της τάξης του 1,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ – ΣΤΑΤ για το μήνα Δεκέμβριο 2014, δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,3% στα 2,19 δις ευρώ (από 2,1 δις ευρώ το Δεκέμβριο του 2013). Εξαιρουμένων, πάντως, των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι εκρηκτική, ξεπερνώντας τα 212 εκατ. σε μηνιαία βάση, ήτοι υψηλότερα κατά 16%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.
Το αποτέλεσμα της ανόδου του Δεκεμβρίου είναι να περιοριστούν έτι περαιτέρω οι ρυθμοί υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο έτους να διαμορφωθούν -1,4%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει –οριακή έστω – αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2012 (+12 εκατ. ευρώ ή 0,1%).
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προέβλεπε ότι στο τέλος του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών θα ήταν μειωμένη κατά 2-2,5%, σε σχέση με το 2013.
Κι όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΣΕ «με τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ και τις ενδείξεις αναθέρμανσης της ζήτησης στην Ευρώπη που αποτελεί το φυσικό χώρο και την καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους θα προσδώσει νέα δυναμική στις εξαγωγές της χώρας, ώστε το 2015 να μπορούμε να μιλάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά 5,6% στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του 2015, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3% στη συνολική αξία των εξαγωγών προϊόντων, ήτοι 28 δις ευρώ περίπου.
Ο Χάρτης των Εξαγωγών και οι Κλάδοι πρωταγωνιστές
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2014, οι Τρίτες Χώρες απορρόφησαν το 52% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ οι χώρες της ΕΕ το υπόλοιπο 48%. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αναλογία ανατρέπεται εμφατικά υπέρ των χωρών της ΕΕ (64,2% έναντι 35,8% των Τρίτων Χωρών).
Σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους των εξαγωγών ξεχώρισαν τα Εμπιστευτικά Προϊόντα (+30,1%), τα Μηχανήματα (+10,5%), τα Χημικά (+4,3%), τα Τρόφιμα (+4%) και τα Διάφορα Βιομηχανικά Προϊόντα (+3%). Αντίθετα, μεγάλη, αλλά και αναμενόμενη λόγω της ισχνής περυσινής παραγωγής, ήταν η υποχώρηση τα Ελαιόλαδα (-44,6%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι Πρώτες Ύλες (-5,3%) και τα Πετρελαιοειδή (-2,9%). Οριακές ήταν οι μεταβολές στα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,1%) και τα Ποτά – Καπνός (-0,3%), με τις τάσεις των τελευταίων μηνών του 2014 να είναι ανοδικές.
Αύξηση των εισαγωγών


Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Δεκέμβριο, ελέω και της εορταστικής περιόδου, καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση κατά 13,3% (στα 3,97 δις ευρώ, έναντι 3,5 δις του Δεκεμβρίου του 2013), η οποία είναι ακόμη (+18,2%) αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (+14,1%), όταν οι εισαγωγές από τα κράτη – μέλη αυξήθηκαν κατά 12,7%.
Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εισαγωγών κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2012 (κατά 1,8% ή κατά 844 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και αγγίζει το 7% (ή τα 2,1 δις ευρώ σε ετήσια βάση). Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2011.
Όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 6,4%, στα 20,5 δις ευρώ (από 19,3 δις ευρώ το 2013, οπότε και σημειώνεται το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων ετών). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί κατά 15,9%, ή κατά 2,08 δις ευρώ.