Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει αίτηση για παράταση του προγράμματος έως τις 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα ακούσουμε την Τετάρτη [στο έκτακτο Eurogroup] από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της, πώς θέλουν να προχωρήσουν με το τρέχον πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνεδρίαση 16ης Φεβρουαρίου θα είναι για την Ελλάδα η τελευταία ευκαιρία να υποβάλει αίτηση παράτασης του προγράμματος διάσωσης, διότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ θα χρειαστεί να εγκρίνουν την όποια συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.

Το EFSF, επίσης, που έχει χορηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων διάσωσης στην Ελλάδα, θα χρειαστεί και αυτό χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup, το είχαμε υπολογίσει αυτό. Ο χρόνος θα στενέψει πολύ εάν αυτοί (η Ελλάδα) δεν ζητήσει παράταση (μέχρι τότε)» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

«Αλλά φυσικά αυτό θα απαιτούσε επίσης να υπάρχει μία συμφωνία για τους όρους που είναι συνδεδεμένοι με κάθε πρόγραμμα. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε απλά στους κανόνες μας» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις την Τετάρτη -πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup- σημειώνοντας ότι το θέμα θα πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθεί.

Γερούν Ντάϊσελμπλουμ: «Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες»

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα απορρίψουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές της, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

«Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες»
ήταν η σκληρή δήλωση του ολλανδού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους στη Χάγη όταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η δήλωση αυτή ήρθε μία μόνον ώρα μετά τις δηλώσεις έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα».

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει ένα συνολικό πρόγραμμα.

Αυτή ακριβώς τη συμφωνία απέρριψε ο Ντεϊσελμπλούμ, ενώ λίγο νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πράξει το ίδιο, λέγοντας «όχι» στο «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητά η ελληνική πλευρά.

«Όλος o ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Αλλά για αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας» τόνισε ο Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες». «Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε.

Εκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη

Με προσωπικό μήνυμα στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του πολυαναμανόμενου έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου.

Aναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή αυτή από τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν ήταν τυχαία καθώς η οριστικοποίηση της απόφασης για την έκτακτη συνεδρίαση είχε γίνει κάτι σαν «προσωπικό στοίχημα» για τον Ολλανδο, λένε κοινοτικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group κ. Γιώργος Χουλιαράκης πέρασε δύσκολες ώρες στη συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες καθώς οι εταίροι της Ελλάδας, και κυρίως οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της στην ευρωζώνη (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία), ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή των όρων του μνημονίου και προειδοποίησαν την κυβέρνηση να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, δηλαδή νομοθετικές πρωτοβουλίες που παραβιάζουν το μνημόνιο (αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, προσλήψεις, ακύρωση διδωτικοποιήσεων κλπ.).