Διευκρινιστικές δηλώσεις έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις δηλώσεις του στους Financial Times:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Το δημοσίευμα στους Financial Times

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα πω «βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα»» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη

Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Δήλωση ΠαΣοΚ

«Σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του κ. Τσίπρα στο Bloomberg και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση κάνει την οριστική στροφή στο ζήτημα του χρέους.

Εγκαταλείπει την εύκολη και ανεύθυνη ρητορεία περί μονομερών ενεργειών και στάσεων πληρωμής και αποδέχεται ουσιαστικά το συμφωνημένο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012.

Όλες οι ωραίες ιδέες βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, παραμετρικών αλλαγών, καλύτερης απεικόνισης του κεφαλαίου προς ΑΕΠ (με αύξηση πχ των επιτοκίων), μετακύλισης ορισμένων λήξεων, αντικατάστασης ομολόγων και πάμπολλες άλλες, κινούνται στο πλαίσιο αυτό και συζητούνται εδώ και πολύ καιρό.

Όταν εμείς μιλούσαμε για όλα αυτά με υπευθυνότητα, εισπράτταμε ως απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και των επικοινωνιολόγων / οικονομολόγων του την αψίκορη αλαζονεία του μονομερούς κουρέματος. Δεν πειράζει. Σημασία έχει να πορευόμαστε με ασφάλεια μέσα στο πλαίσιο της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής που υπηρετήσαμε.

Δεν πρέπει όμως να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος και να εγκλωβιζόμαστε σε περιφερειακές μάχες εντυπώσεων. Πάμε οργανωμένα και υπεύθυνα στα βήματα εξόδου από το μνημόνιο και μετάβασης στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».