Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα της Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Κυριακή τονίζονταςότι δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης,είπε.

Μιλώντας στο CNN τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια σειρά αλλαγών αλλά ότι είναι δύσκολο να συμβούν αυτές οι αλλαγές όταν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έχει ήδη υποχωρήσει 25%. «Με την πάροδο του χρόνου το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν μπορούν να το αντέξουν» σχολίασε.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται συνεργάτης του προέδρου στα οικονομικά, πιθανώς ο Υφυπουργός Οικονομικών.

«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και θύμισε το ρόλο των ΗΠΑ το 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας

«Υπάρχει αναγνώριση εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ότι θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε στην αδυναμία συλλογής φόρων.

Η πλήρης δήλωση Ομπάμα

Στην εκπομπή του Fareed Zakaria GPS που μεταδίδεται από το καλωδιακό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Ινδία όπου βρέθηκε πρόσφατα, ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο να σχολιάσει«αν συμφωνεί με τηδήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ:Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότιδενμπορείςνασυνεχίσειςναπιέζειςχώρες πουβρίσκονταισεύφεση.Κάποιαστιγμήπρέπεινα υπάρξειστρατηγικήανάπτυξης,προκειμένουαυτές οιχώρεςναμπορέσουννααποπληρώσουνταχρέητους, ναμειώσουνκάποιααπό ταελλείμματάτους.

Δενυπάρχειαμφιβολίαότι ηελληνικήοικονομίαβρισκότανσεεπιτακτική ανάγκημεταρρυθμίσεων, ησυλλογήτωνφόρωνστηνΕλλάδαήτανδιάσημα τραγική.Νομίζωότιγια ναμπορέσειηΕλλάδαναγίνειανταγωνιστικήστηνπαγκόσμια αγορά,έπρεπεναδρομολογηθούνμιασειρά από αλλαγές. Είναι πολύδύσκολοναγίνουναυτέςοιαλλαγέςαν τοεπίπεδοδιαβίωσηςτωνπολιτώνέχειπέσεικατά 25%, αυτό δενμπορείνα τοαντέξειούτεηελληνικήκοινωνίαούτετοπολιτικόσύστημα.

Επομένωςηελπίδαμου είναι ότι ηΕλλάδαθαμείνειστηνευρωζώνη,νομίζωότι αυτό θααπαιτούσεσυμβιβασμούςαπόόλεςτιςπλευρές.Ότανηοικονομική κρίσηστηνΕλλάδαενέσκηψεπριν απόμερικάχρόνια,εμείςείχαμεενεργό ρόλοστηνπροσπάθειααντιμετώπισήςτης.Νομίζω ότιαναγνωρίζειηΓερμανίακαιάλλοιότι θαήτανκαλύτερογια τηνΕλλάδαναπαραμείνειστηνΕυρωζώνη,από το ναβρεθείέξωαπό αυτή. Είναι μίακατάστασηπου στιςαγορέςδεναρέσει.

Γενικώς,όμως,μεαπασχολείηανάπτυξηστηνΕυρώπη, ηδημοσιονομικήπειθαρχίαείναισημαντική, οιδιαρθρωτικέςμεταρρυθμίσειςείναιαπαραίτητεςσεπολλέςαπό αυτές τιςχώρες,αλλάαυτό που μας δίδαξε ηαμερικανικήεμπειρία, είναι ότι οκαλύτεροςτρόποςναμειώσειςταελλείμματαείναι νααποκαταστήσειςτηνδημοσιονομικήσταθερότητα,είναι νααναπτυχθείςκαιότανέχειςμιαοικονομίασεελεύθερηπτώσηπρέπειναυπάρξειστρατηγικήανάπτυξηςκαι όχιαπλώςναγίνονταιπροσπάθειεςπίεσηςενόςπληθυσμούπουδεινοπαθείολοένακαιπερισσότερο.