Βερολίνο, Ανταπόκριση

Μέρες του 2012: Το grexit, η έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έγινε πάλι το αγαπημένο θέμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα 2012 2.0, μια πολλαπλάσια σε ένταση και έκταση καμπάνια σε σχέση με εκείνη προ τριετίας. Αυτή άρχισε ήδη στον προεκλογικό αγώνα και βρήκε την πρώτη κορύφωση τη βραδιά της 25ης Ιανουαρίου, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της Αθήνας, πέντε μέρες αργότερα, να διακόψει τη «συνεργασία» με την τρόικα, έριξε νέο λάδι στη φωτιά. Και όλα δείχνουν ότι η καμπάνια θα εντείνεται συνεχώς, όσο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην συμμορφώνεται «προς τας υποδείξεις» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Μέρες του 2014 στο τετράγωνο. Είναι σαν να έχουν ανοίξει οι πύλες της μιντιακής κόλασης, από τις οποίοι ξεχύνονται όλες οι προκαταλήψεις και τα απωθημένα κατά των «αμφισβητιών» του γερμανικού μοντέλου της λιτότητας στην Ελλάδα. Στην εκστρατεία εναντίον τους συμμετέχουν όχι μόνο το περιβόητο ταμπλόιντ «Bild Zeitung», αλλά και πολλά σοβαρά έντυπα, όπως το περιοδικό «Der Spiegel», καθώς και τα μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια. Ο κοινός παρανομαστής τους είναι ότι η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στην οικονομική, όσο και στην εξωτερική πολιτική της, και ότι ως εκ τούτου είναι πλέον ανεπιθύμητη σε αυτήν.

Η καμπάνια δεν είναι ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση. «Οι διευθυντές των μέσων ενημέρωσης ξέρουν ότι η Ελλάδα πουλάει, επειδή οι περισσότεροι Γερμανοί πιστεύουν, ότι οι Έλληνες ζουν με δανεικά εις βάρος τους. Και εξανίστανται ακόμα περισσότερο, όταν ακούνε, ότι ο Τσίπρας ζητά διαγραφή του χρέους» λέει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Die Linke» (Η Αριστερά) σε θέματα οικονομίας Ντίτερ Μπαρτς. «Η γραμμή τους καθορίζεται από εκδοτικά συμφέροντα, όχι από κυβερνητικά».

Όμως και ο νέος εθνικισμός, άγνωστος σχεδόν μέχρι πρότινος στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, παίζει τώρα ρόλο. Τα μέσα αυτά, γράφει στο «Spiegel on line» ο Γκέοργκ Ντίιτς, υποτάσσονται αναφορικά με την Ελλάδα «στη λογική της εξουσίας». Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης «γίνονται στην επιχειρηματολογία τους όλο και πιο φτωχά, πιο εγωιστικά, πιο εθνικιστικά». Έτσι παραβλέπουν τις εναλλακτικές λύσεις, που προσφέρουν άλλες χώρες, και μετατρέπονται σε «φερέφωνα του μονόδρομου» της Άνγκελας Μέρκελ. Από αυτά τα «φερέφωνα» δεν εξαιρεί μάλιστα ούτε τη δική του ηλεκτρονική εφημερίδα, το «Spiegel on line».

Στον μιντιακό ορυμαγδό προστίθενται τώρα και οι οργισμένες καταγγελίες των συντηρητικών ιδίως πολιτικών, που μέχρι τώρα – κατά εντολή της καγκελαρίας – απέφευγαν τα σχόλια στη δημοσιότητα. Με πρώτο τον Επίτροπο των Βρυξελλών για ψηφιακή οικονομία Γκούντερ Ότινγκερ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο σε διάσκεψη των Χριστιανοδημοκρατών στο Κίντσελ ότι οι Έλληνες είναι «θρασείς και ξεδιάντροποι», και ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υποδαυλίζει την απελπισία και το μίσος». Η έξωση της τρόικας από την Αθήνα, πρόσθεσε, που ισοδυναμεί με βάναυση προσβολή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αποτελεί μοναδικό γεγονός στην ιστορία της Κοινότητας».

Οξεία ήταν και η δήλωση ενός πολιτικού, ο λόγος του οποίου έχει βάρος στο Βερολίνο: του Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού. «Αν οι Έλληνες δεν ζητήσουν την τελευταία δόση του πακέτου βοήθειας και δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αυτό θα ήταν μια „dirty exit“ (βρώμικη έξοδος), μια ξεκάθαρη παράβαση των συμφωνιών» είπε. Αυτό κάνει αδύνατη τη χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφεύγουν βέβαια τις άμεσες απειλές. Όμως η καγκελαρία και το υπουργείο οικονομικών είναι καζάνια που βράζουν. Ο κ.Σόιμπλε, ιδιαίτερα, είναι «χολωμένος» επειδή έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στον δικό του τομέα ευθύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Süddeutsche Zeitung», ο ίδιος είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς και από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, να επιβάλλουν εμπάργκο στην ελληνική κυβέρνηση αποφεύγοντας προς το παρόν κάθε επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κ.Σουλτς είπε ένα κοφτό «όχι» σε αυτό. Και από τον καυγά που προκάλεσε το αίτημα του στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, βγήκε ο ίδιος χαμένος: Η πλειοψηφία του οργάνου τάχθηκε υπέρ της επίσκεψης του προέδρου του Eurogroup Γιέροεν Ντάισελμπλουμ στην αθηναϊκή πρωτεύουσα δίνοντας του και την εντολή να «συνετίσει» εκεί τους νέους έλληνες κυβερνήτες.

Ο κ.Σόιμπλε είχε, όπως έδειξε η ρήξη του κ.Ντάισελμπλουμ με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο θέμα της τρόικας, τελικά δίκιο – αλλά τώρα που να το βρει.