Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μαζί με τον γάλλο ομόλογό του κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έβαλαν απέναντί τους το πρόβλημα, με στόχο να δοθεί λύση που να είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη. Το ίδιο θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση με ΕΕ, Κομισιόν και ΔΝΤ, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει, με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την αποψινή συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.

«Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης και προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».

Οι επισκέψεις Βαρουφάκη σε Λονδίνο-Ρώμη

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί επίσης το Λονδίνο και τη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Κύκλο επαφών ξεκινά από αύριο Δευτέρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την Δευτέρα ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο για επαφές με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Την Τρίτη θα βρεθεί στην Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.