Εστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση αντέδρασε χθες το βράδι στην κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχων που καταγράφεται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο και κορυφώθηκε χθες.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται σε εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα φύγουν «όσοι πτώχευσαν τις τράπεζες και συνεχίζουν να τις διοικούν» και πως θα υπάρχει ενεργητικότερη άσκηση ελέγχου του Δημοσίου στις τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ιδιαίτερα των ξένων μακροχρόνιων επενδυτών που έχουν τοποθετήσει περίπου τα μισά από τα 10 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το διάστημα 2013- 2014 στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.
Οι πιέσεις των επενδυτών προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για το τι συμβαίνει κορυφώθηκαν χθες όταν οι πωλήσεις τραπεζικών μετοχών πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας και οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη πλησίασαν το 27%. Οι συνολικές απώλειες του κλάδου στις τρεις συνεδριάσεις μετά τις εκλογές είναι της τάξεως του 50%.
Αυτό που ζητούσαν να μάθουν είναι αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προβλέπονται στα business plan βάση όπως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εξορθολογισμός λειτουργίας κλπ, αν θα υπάρξουν διοικητικές αλλαγές, ενώ οι ανησυχίες τους ενισχύονται και από την αβεβαιότητα που προκαλεί το θέμα της ρευστότητας και η εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανσιμό της Τράπεζας της Ελλαδός ELA.
Οι έλληνες τραπεζίτες προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους μετόχους ότι πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση στην οποία πρέπει να της δοθεί χρόνο για να βρει τα πατήματά της.
Οι ξένοι μέτοχοι με τις μεγαλύτερες συμμετοχές και μακρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, μη έχοντας και άλλη επιλογή, αποδέχονταν τις δικαιολογίες. Ωστόσο, τα hedge funds με τις μικρότερες θέσεις και την επιθετικότερη διάθεση συνέχισαν με αμείωτη ένταση τις πωλήσεις.
Οι τραπεζίτες μετέφεραν τις πιέσεις των επενδυτών στην κυβέρνηση επισημαίνοτνας ότι το κράτος θα πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Χθες το βράδι ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά συμφέροντα του κράτους χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων». Πρόσθεσε δε ότι «εφόσον γίνουν αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, αυτές θα γίνουν με διαβούλευση».
Η κυβερνητική αυτή τοποθέτηση στοχεύει στο να καθησυχάσει τους μετόχους. Προς την ίδια κατεύθνση λειτουργεί και η σύσκεψη με τη διοίκηση της Eurobank και εκπροσώπους των ξένων μεγαλομετόχων της τράπεζας όπως οι Fairfax, Wilbur Ross Funds, Capital κλπ.
Μάλιστα δεν αποκλείεται στη σύσκεψη να βρεθεί και το αφεντικό της Fairfax Πρεμ Γουάτσα, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται έχουν και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα όπως στην Grivalia Properties, Μυτιληναίο κλπ.
Αναφερόμενος στην πτώση του χρηματιστηρίου ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και το χρηματιστήριο. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών».