«Θα κινηθούμε στον αντίποδα του μνημονίου, έξω από τον ‘στενό κορσέ’ των μνημονιακών συμβάσεων. Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν έχουν συνέχεια οι εφαρμοζόμενες πολιτικές».

Με τις φράσεις αυτές, ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Π. Σκουρλέτης περιέγραψε την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.
Κατά την παραλαβή του υπουργείου ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα προς ψήφιση σημειώνοντας τα εξής:
1.Άμεση αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις μετενέργειας.
2.Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
3.Επαναφορά του προστατευτικού καθεστώτος κατά των απολύσεων.
4.Κατάργηση του χουντικού νόμου για την επιστράτευση απεργών.
5.Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
6.Αναζήτηση λύσης για το θεσμό της Εργατικής Κατοικίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορές στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλης. Αρχικά ανακοίνωση ότι τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο κ. Γ. Ρωμανιάς, ενώ επισήμανε ότι έχει συναίσθηση της κρισιμότητας στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι τα σημεία της «επιστολής Χαρδούβελη» που αφορούν το ασφαλιστικό δεν υφίστανται και υπογράμμισε ότι:
1.Θα αποκατασταθεί ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.
2.Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις που μειώνουν συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας.
3.Καταργείται η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
4.Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων, με αρχή την χορήγηση της 13ης σύνταξης για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.
5.Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους υπερήλικες ανασφάλιστους και στους ομογενείς.