Η προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του προέδρου του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ (την Παρασκευή) ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της (στις 18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη.

Ο Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, ετοιμάζει πλήρη φάκελο, τον οποίο θα έχει έτοιμο σύντομα, προκειμένου να διαπραγματευθεί σε νέα βάση, με γνώμονα τις προγραμματικές της διακηρύξεις.

Δηλώσεις Δραγασάκη

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ. Δραγασάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «σε κάθε κυβερνητική αλλάγη και χάραξης νέας πολιτικής, οι αναταράξεις στις αγορές είναι αναμενόμενες, ερωτηθείς για το κραχ στο Χρηματιστήριο. Ειδικά για τις τράπεζες ήταν καθησυχαστικός τονίζοντας ότι μέλημά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Κατά την έξοδό του από το Μαξίμου όπου έγινε σύσκεψη για την προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης Σουλτς και Ντάισελμπλουμ ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμη ότι το κλίμα που εισπράτουμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικό». Σημείωσε επίσης ότι «δεν θα συνεχίσουμε την πολιτική της καταστροφής» και «δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες αλλά για διάλογο».

Σχολιάζοντας την πτώση των τραπεζών, με το σχετικό δείκτην να έχει χάσει τις τρεις τελευταίες ημέρες άνω του 40% ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «βασικό μέλημά μας αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η άνοδος της μετοχικής αξίας τους».

«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά δικαιώματα του κράτους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών μετόχων των τραπεζών», επισήμανε και τόνισε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τους ιδιώτες σχέδια και προτάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που επίκειται να γίνουν στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους, καθησύχασε ότι εφ’ όσον διαπιστωθεί ανάγκη αλλαγής δεν θα υπάρξει καμία αιφνιδιαστική κίνηση και όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και σεβασμό τους ιδιώτες μετόχους.

Προς επίρρωση μάλιστα των λεγομένων του ανέφερε ότι ήδη την Παρασκευσή έχει κανονιστεί συνάντηση με τους μετόχους της Eurobank.

«Δεν θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους στην ΕΕ»

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους, «ούτε όμως συνέχιση της πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή». Τόνισε δε ότι «το κλίμα που εισπράτουμε από την Ευρώπη είναι πολύ θετικό», πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένεται όταν αλλάζει κυβέρνηση.

Σε βροχή ερωτήσεων για την εξεύρεση πόρων προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας, ο κ. Δραγασάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική οικονομία έχει πάρα πολλές ευκαιρίες. Ετοιμάζουμε μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το «κραχ» στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα για τη μεγάλη πτώση του τραπεζικού κλάδου, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και στο χρηματιστήριο», σημειώνοντας πως αναταράξεις υπάρχουν σε κάθε κυβερνητική αλλαγή.

«Μέριμνά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών» πρόσθεσε.

Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της άφιξης στη χώρα μας του Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη και του Γερούν Ντέισελμπλουμ την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων», επισημαίνοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις». Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με τους μετόχουςEurobank,ενώ έκανε γνωστό πως συναντήσεις θα γίνουν με όλες τις συστημικές τράπεζες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗκαι των περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε ότι «υπάρχουν αγορές και αγορές, επενδυτές και επενδυτές, αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική».

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι ήδη ετοιμάζεται ένας κατάλογος επενδύσεων μεγαλύτερων και μικρότερων.

Μάλιστα, τόνισε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει ούτε ρήξη ούτε συνέχιση μίας πολιτικής «που οδηγεί στην καταστροφή».

«Έχουμε σχέδιο, η Ελλάδα είναι μία χώρα που από την Κυριακή έχει τις δικές της προτάσεις» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Σε σχέση με τη στήριξη των ευπαθών πολιτών ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να θιγούν ΔΕΗ, ΟΤΕκαι ΕΥΔΑΠ«θέλουμε να τις στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, δεν θα τις επιβαρύνουμε, η ενίσχυση των πολιτών θα χρηματοδοτηθεί από άλλες πηγές».

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ανέφερε ότι «θα του πούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, πώς η Ελλάδα θα βγει από το αδιέξοδο και η Ευρώπη θα γλιτώσει από μας, δεν θα χρειάζεται να μας δίνει χρήματα».

«Έχουμε εισπράξει πολύ θετικό κλίμα από Ευρώπη» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης, ενώ τόνισε «το μνημόνιο που υπήρχε έως τώρα για εμάς έχει λήξει».