Βερολίνο, Ανταπόκριση

Την πρόθεση της Γερμανίας να αρχίσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε σήμερα στο Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελλάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Θέλουμε να κάνουμε έντιμες συνομιλίες που θα παίρνουν υπόψη τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και των χωρών-δανειστών» είπε.

Η νέα ελληνική κυβέρνση, πρόσθεσε, έχει τη μοναδική ευκαιρία να επιτύχει πολύ περισσότερα απ’ ότι οι προκάτοχές της. Και αυτό στους εξής τρεις τομείς.
= στον αγώνα κατά της διαφθοράς
= στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης
= στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Οι οικονομικές ελίτ αυτής της χώρας, πρόσθεσε, που ήταν πολιτικά οργανωμένες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν ως στόχο τη λεηλασία της χώρας. Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να κάνει τώρα τη μεγάλη διαφορά.
Το ζητούμενο είναι τώρα μια έντιμη εξισσορόπηση των συμφερόντων. «Οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να πληρώσουν τις ζημιές που επέφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε. Αυτό θα ήταν ανέντιμο απέναντί τους. Γιαυτό και η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες συμφωνίες.
Ο κ.Γκάμπριελ τόνισε επίσης ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το GREXIT, την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι αποκλειστικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις της, θα υποστεί και τις αντίστοιχες οικονομικές συνέπειες.
Ο ίδιος απέρριψε και το κούρεμα του χρέους. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο» είπε.