από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε πόρσε στους δρόμους

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά όχι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» - Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον γάλλο ομόλογό του Σαπέν τη Δευτέρα
 Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε πόρσε στους δρόμους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

«Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι μια άμεση εξοικονόμηση πόρων μέσω των περιορισμού των συμβούλων η οποία θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου» σημείωσε, για να λάβει το χειροκρότημα από μέρος της αίθουσας Τύπου στο κτήριο της οδού Νίκης.

Απευθυνόμενος στον ξένο Τύπο είπε ότι ότι κοινή δέσμευση του ιδίου και του προέδρου του Eurgroup κ. Γερούν Ντλάισελμλπουμ είναι να «αποδομήσουμε τα αφηγήματα της σύγκρουσης». Ο νέος Υπουργός είπε ότι μίλησε επίσης με το γάλλο ομόλογό του κ. Μισέλ Σαπέν - με το οποίον θα συναντηθεί τη Δευτέρα - και επιπλέον ότι συνομίλησε με τον ιταλό ομολογό του κ. Παντοάν 

«Μιλώντας με τον κ. Ντάισλεμπλουμ εξέφρασα το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης μας προς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε.

Μνημονεύοντας τον προκάτοχό του κ. Αλέκο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του λιτού βίου αλλά εναντίον της λιτότητας. «Δεν είμαστε υπερ του να έχουμε πιο πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους, ούτε πιο πολλά σκουπίδια στις παραλίες είπε» και υποσχέθηκε μια πορεία από  από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια.

«Η Ευρώπη έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα» σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης. 

Συμφωνία-γέφυρα

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για συμφωνία γέφυρα ανάμεσα στο παλιό πρόγραμμα και την νέα συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ «με στόχο μια Ελλάδα που θα μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά».

Χαρδούβελης: «Θέλουμε όλοι να πετύχει»...

«Ανέλαβα όταν η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεγάλη» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας ότι η πολιτική  αβεβαιότητα έχει εκλείψει και «αυτό είναι μια αβάντα για τη νέα κυβέρνηση».

«Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει η κυβέρνηση το θέλει όλος ο κόσμος το θέλουμε και εμείς ως απερχόμενοι γιατί οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκικνο ούτε γαλάζιο ούτε πράσινο Ελληνα, βλέπουν μόνο Ελληνα» σημείωσε.

«Δεν μου' κατσε πολιτικά»

Υπάρχει ένας δείκτης, τόνισε, «αν κάποιος πει ότι θα σκίσει το μνημόνιο» και αυτό είναι να βγεις στην αγορά με ένα 30ετές ομόλογο όπως το έκαναν οι Πορτογαλοι να δώσεις πίσω τα λεφτά στο ΔΝΤ που σε ξέσκιζε τόσα χρόνια και να του πεις δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν. «Οι Πορτογάλοι το έκαναν και δεν το φώναξαν καθόλου» είπε, «ήθελα να το κάνω πρόσθεσε αλλά δεν μου έκατσε πολιτικά»...

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση ως τον Ιούνιο η τον Ιούλιο και έκανε ειδική μνεία στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου λέγοντας ότι η Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση. 

Εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2014 και σημείωσε: «Οι εκλογές μας πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί».

«Το να δώσεις τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου για 30 ή 40 χρόνια δεν σημαίνει ότι το χάνεις, το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αρχίσει να κολυμπάει για να φτάσει στην Σαγκάη, θα μείνει εδώ» σχολίασε για τις αποκρατικοποιήσεις. 

Ο απελθών Υπουργός ευχαρίστησε τέλος τους συνεργάτες του, τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη:

«Είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε τον πολιτικό πολιτισμό»

Σκοπεύουμε να γυρίσουμε τρεις σελίδες στο υπουργείο Οικονομικών

Η πρώτη σελίδα είναι ως προς τη λογική αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης

Γεννήθηκε ένα τοξικό λάθος – Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε το μεγαλύτερο δάνειο υπό τον όρο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων – έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, στους εταίρους στην Ευρώπη

Η δεύτερη σελίδα αφορά στον τρόπο που κατανοούμε τον όρο λιτότητα

Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε πόρσε στους δρόμους, όπως είπε ο φίλος μου Αλ. Παπαδόπουλος

Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ήταν περήφανοι που διέθεταν τα χρήματά τους για τις σπουδές των παιδιών τους

Είναι άλλο ο λιτός βίος και άλλο αυτό που εμείς αποκαλούμε πυραμιδική λιτότητα

Η πυραμιδική λιτότητα από τη μία πετσοκόβει τους αδύναμους και από την άλλη ενισχύει του δυνατούς

Ο λιτός βίος θα συνδυαστεί με την αποκατάστασης της αλληλεγγύης

Και αυτό θα ξεκινήσει από το ίδιο το υπουργείο και την λειτουργία του

Αμεση εξοικονόμηση φόρων με θεαματική μείωση των εξόδων του υπουργείου – για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών

Θα αξιοποιήσουμε θα αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας

Δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό

Οσον αφορά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν θα υπάρξει θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».

Η συμφωνία μας μας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ αφορά σε  μια Ελλάδα που θα ανατρέψει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

θα βάλουμε τις βάσεις για να αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης της Ευρώπης»

Οι ομιλίες των κκ Βαρουφάκη και Χαρδούβελλη


Ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών


Ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 14.00, θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας (ΕΕ και ΔΝΤ) υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και συνεπικουρούμενος από αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Νάντια Βαλαβάνη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των εσόδων (και όχι το ΓΛΚ όπως είχε διαφανεί αρχικά) με έμφαση στο λαθρεμπόριο, στις offshore και στις «λίστες» φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Δημήτρης Μάρδας θα παραλάβει στις 15.30 από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα καθήκοντά του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνολικά το νέο οικονομικό επιτελείο θα παραλάβει σήμερα στις 14.00 από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντήσει την Παρασκευή στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με διάθεση (από το νέο Υπουργό) να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για το ελληνικό Πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζεται ο ίδιος τους τελευταίου μήνες.

Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη γίνεται και ενόψει και της έλευσης του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την Πέμπτη και του προέδρου του Γιουρογκρούπ  Γερούν Ντάισελμπλούμ την Παρασκευή.

Μετά το τέλος της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης και η κυρία Βαλαβάνη έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα, αγκαλιές και φιλιά από τις καθαρίστριες που βρίσκονται διαμαρτυρόμενες για την απόλυσή τους εδώ και μήνες στην Καραγιώργη Σερβίας έξω από το υπουργείο.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνθεση-έκπληξη στο υπουργείο Οικονομικών 
«Μπορεί ο αυστραλός Γ. Βαρουφάκης να σώσει την Ελλάδα; » 
Βαρουφάκης: «Ποτέ δεν είπα ότι η Γερμανία θα πληρώσει ξανά» 
Βαρουφάκης σε Λονδίνο,Παρίσι,Ρώμη -Στόχος η διεθνής διάσκεψη για χρέος 
Τσίπρας - Βαρουφάκης παρουσιάζουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους  
 
 
σχόλια (100)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Βασικη διαφορα μεταξυ ΝΔ-ΣΡΖ!!! | 31/01/2015 15:19
  Η ΝΔ μιλούσε στο θυληκό (η λιτότητα) οΣΡΖ στο αρσενικό (ο λιτός βίος)! Μπορεί η αντιλαική ουσία της λιτότητας να μένει ίδια, το γένος όμως αλλάζει! Μπράβο και σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μπράβο και σε ΣΡΖ-ΑΝΕΛ!
  kater
  απάντηση00
   
   
  Ψάχνουν συνώνυμα | 29/01/2015 17:37
  Υπέρ του λιτού βίου και κατά της λιτότητας ; Χμμμμμμμ . . . . . Κάτι δεν μου αρέσει . . . . . .
  perithorio
  απάντηση389
   
   
  ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ... | 29/01/2015 16:32
  Απ οτι φαινεται παραμενει. Ας τους μαζευει σιγα σιγα το αφεντικο τους πριν παθουμε και αλλη ζημια.... Οσο για τις Καγιεν, τωρα κυκλοφορει και η φτηνοτερη Μακαν, συμβατη με την λιτοτητα !!!!!
  g papas
  απάντηση306
   
   
  H να εχουμε την πολυτελεια | 29/01/2015 16:15
  να πληρωνουμε καθαριστριες στα υπουργεια οταν αυτη η δουλεια μπορει να γινει πολυ πιο φθηνα απο τονιδιωτικο τομεα!!
  Gguu
  απάντηση3315
   
   
   
  Πέστα για να καταλάβουν | 29/01/2015 15:33
  Πέστα Χρυσόστομε, η κάθε βοσκήθρα πήρε με δανεικά ένα καγιέν για να κάνει φιγούρα και στο τέλος το φορτώθηκαν οι τράπεζες γιατί δεν είχε να το πληρώσει. Και στο τέλος πληρώνουν και τις τράπεζες και το δημόσιο - άντε να μην πω την λέξη - μερικοί μακάκες που είχαν την ατυχία να είναι σώφρονες. Χώσε Βαρουφάκη, πέστα έξω από τα δόντια στους ψευτόμαγκες ότι θα ζουν με όσα βγάζουν, τα δανεικά και αγύριστα τέλος.
  omadeon
  απάντηση3317
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Με ζώνουν τα μαύρα φίδια... | 29/01/2015 14:03
  Αντί να φαρδύνουμε τους δρόμους, τα βάλαμε με τα Καγιέν. Δεν θα τα πάμε καλά.
  Θ Κ
  απάντηση3516
   
   
   
  Θα μπορούσε να πει «Πολυτελή Αυτοκίνητα» | 29/01/2015 11:44
  Στην Αμερική η συγκεκριμένη εταιρεία θα του είχε κάνει μήνυση για δυσφήμηση. Αν κάποιος δούλεψε σκληρά και με νόμιμα έσοδα αγόρασε ένα πολυτελές αυτοκίνητο δεν είναι ποινικό αδίκημα. Εκτός και αν το όνειρο της Αριστεράς είναι να γίνουμε Αλβανία του Εβρέν Χότζα.
  Πέτρος
  απάντηση6038
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΙ έγινε ρε παιδιά | 29/01/2015 10:23
  σηκώθηκαν οι Πόρσε να κτυπήσουν το Βαρουφάκη. Μην ανησυχείτε λοιπόν γιατί το το μήνυμα δεν ήταν προς το παρόν για όσους κατέχετε το μηχάνημα, αλλά για αυτούς που το κατασκευάζουν.
  και κλάμα οι Πόρσε
  απάντηση3310
   
   
  Λιτός βίος | 29/01/2015 10:10
  = λιτότητα που θα την αποφασίζουμε κυρίαρχα εμείς μόνοι μας από φιλοσοφική προδιάθεση. Τόσο απλά και ωραία! Θυμηθείτε και λίγο το Σωκράτη. Οπότε δεν χρειαζόμαστε Υπουργείο Οικονομικών.
  Dio
  απάντηση285
   
   
  Πόρσε Καγιέν; Σιγά τα ωα... | 29/01/2015 08:21
  Ποτέ δεν θα έπαιρνα πόρσε καγιέν. Βγάζουν πολλά προβλήματα στα ηλεκτρικά...
  λίγη αλεγκρία
  απάντηση654
   
   
  Αγαπητε μορφωνιε. | 29/01/2015 06:06
  Ναι, ναι, ετσι ειναι. Αν ειχα συζυγο"την ταδε εικαστικο" με την ταδε περιουσια και φυσικα και μια ΜΚΟ για τα λειτουργικα εξοδα της μερας μου- κομψα ρουχαλακια, διατροφη εκλεκτη, βραδυνη εξοδος, κλπ- φυσικα και θα ειχα και μια μινιμαλιστικη αισθητικη lifestyle. Πουφ, τι να την κανω την Porsche ! τετοια οχηματα ειναι για τους κρεατεμπορους φτιαγμενα.
  ντοπιος
  απάντηση6513
   
   
  Καραγκιόζης .... | 29/01/2015 01:40
  ...... ο Μπαρουφάκης
  Hierophante Casi
  απάντηση4435
   
   
   
  Με ποιούς μπλέξαμε! | 29/01/2015 00:34
  Όταν η πολιτική εξουσία υπαγορεύει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, κινείται επικίνδυνα κοντά στον φασισμό.
  Γιώργος Κ.
  απάντηση6521
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Με τους φοροκλέφτες τι θα κάνετε; | 29/01/2015 00:11
  Με τον ΕΝΦΙΑ τι θα κάνετε; Με τους συνταξιούχους στα 45 τι θα κάνετε; Με τους Δ Υ κηφήνες τι θα κάνετε; Με τους διορισμένους εκ παραθύρου τι θα κάνετε; Με όσους εισπράτοουν 3 και 4 συντάξεις τι θα κάνετε;
  Παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας! ΖΖΖΖΖΖΖΖ
  απάντηση628
   
   
  Tην ΒΜW του Βαζελίνου τι θα την κάνετε;; | 29/01/2015 00:06
  Κάτι θα πιάσετε αν την πουλήσετε! Μας κόστισε και 750,000 Ευρώ!! για φαντάσου για να πηγαινοέρχεται ο Βουβάλας σε αμάξι κοντά ΕΝΑ μύριο! Τι φοβότανε άραγε;
  Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βουβάλες;;
  απάντηση2821
   
   
   
  Δεν υπάρχουν διαφορετικές λιτότητες, Μπαρουφάκη! | 29/01/2015 00:01
  Μας προετοιμάζει για την λιτότητα που θα μας επιβάλει η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει...την λιτότητα ( των Μνημονίων). Δεν θα μας κάνεις εσύ μαθήματα σωστής ζωής γελοίε επιδειξία που οδηγείς την χώρα μας στο γκρεμό. Δεν ντρέπεσαι!! Σε μια χώρα που δεν υπάρχει το κίνητρο να έχεις Πορσε, δεν υπάρχει και δημιουργηκότητα στην αγορά, δεν το ξέρεις αυτό Τσάρε της οικονομίας ( ή να σε πω πιο σωστά αριστεροσαχλαμάρα;)
  Γιώργος Κ.
  απάντηση4522
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εγω θελω σαμαρα | 28/01/2015 23:50
  γιατι οταν τον ειχαμε πρωθυπουργο ολοι ειχαμε πορσε και λεξους. δεν μπορω τωρα να μπω σε λαντα.
  gkaroutzas
  απάντηση3912
   
   
  περί..κωλοτουμπών | 28/01/2015 23:50
  Η είδηση της ημέρας. Από το "τέρμα στη λιτότητα" πήγαμε στη "λιτότητα με αξιοπρέπεια"......
  αφελής πολύπειρος
  απάντηση6112
   
   
  Γραφικός και επικίνδυνος- όπως όλοι τους! | 28/01/2015 23:43
  Ό άνθρωπος αυτός δεν έχει καταλάβει πως τα πράγματα στην Ευρώπη δεν εκτυλίσσονται μόνο με βάση την οικονομική θεωρία, αλλά επίσης ακολουθώντας την πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης. Είναι, τώρα, ένας πολιτικός που αγνοεί την πολιτική! Μας προετοιμάζει και για μια λιτή ζωή- κάτι ξέρει αυτός...
  Γιώργος Κ.
  απάντηση4314
   
-