«Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

«Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι μια άμεση εξοικονόμηση πόρων μέσω των περιορισμού των συμβούλων η οποία θα χρηματοδοτήσει την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου» σημείωσε, για να λάβει το χειροκρότημα από μέρος της αίθουσας Τύπου στο κτήριο της οδού Νίκης.

Απευθυνόμενος στον ξένο Τύπο είπε ότι ότι κοινή δέσμευση του ιδίου και του προέδρου του Eurgroup κ. Γερούν Ντλάισελμλπουμ είναι να «αποδομήσουμε τα αφηγήματα της σύγκρουσης».Ο νέος Υπουργός είπε ότι μίλησε επίσης με το γάλλο ομόλογό του κ. Μισέλ Σαπέν – με το οποίον θα συναντηθεί τη Δευτέρα – και επιπλέον ότι συνομίλησε με τον ιταλό ομολογό του κ.Παντοάν
«Μιλώντας με τον κ. Ντάισλεμπλουμ εξέφρασα το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης μας προς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε.
Μνημονεύοντας τον προκάτοχό του κ. Αλέκο Παπαδόπουλο ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ του λιτού βίου αλλά εναντίον της λιτότητας. «Δεν είμαστε υπερ του να έχουμε πιο πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους, ούτε πιο πολλά σκουπίδια στις παραλίες είπε» και υποσχέθηκε μια πορεία από από την πυραμιδική λιτότητα σε ένα λιτό βίο με αξιοπρέπεια.
«Η Ευρώπη έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα» σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης.

Συμφωνία-γέφυρα
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για συμφωνία γέφυρα ανάμεσα στο παλιό πρόγραμμα και την νέα συμφωνία με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ «με στόχο μια Ελλάδα που θα μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά».

Χαρδούβελης: «Θέλουμε όλοι να πετύχει»…


«Ανέλαβα όταν η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεγάλη» δήλωσεαπό την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει εκλείψει και «αυτό είναι μια αβάντα για τη νέα κυβέρνηση».
«Εύχομαιειλικρινάνα πετύχει ηκυβέρνησητο θέλειόλοςο κόσμος το θέλουμε και εμείς ως απερχόμενοι γιατί οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκικνο ούτεγαλάζιοούτε πράσινο Ελληνα, βλέπουν μόνο Ελληνα» σημείωσε.

«Δεν μου’ κατσε πολιτικά»
Υπάρχει ένας δείκτης, τόνισε, «αν κάποιος πει ότι θα σκίσει το μνημόνιο» και αυτό είναι να βγεις στην αγορά με ένα 30ετές ομόλογο όπως το έκαναν οι Πορτογαλοι να δώσεις πίσω τα λεφτά στο ΔΝΤ που σε ξέσκιζε τόσα χρόνια και να του πεις δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν. «Οι Πορτογάλοι το έκαναν και δεν το φώναξαν καθόλου» είπε, «ήθελα να το κάνω πρόσθεσε αλλά δεν μου έκατσε πολιτικά»…
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε τη διαπραγμάτευση ως τον Ιούνιο η τον Ιούλιο και έκανε ειδική μνεία στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου λέγοντας ότι η Ελλάδα να λάβει την τελευταία δόση.
Εκτίμησε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2014 και σημείωσε: «Οι εκλογές μας πέτυχαν τη στιγμή που η οικονομία ήταν έτοιμη να απογειωθεί».
«Το να δώσεις τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου για 30 ή 40 χρόνια δεν σημαίνει ότι το χάνεις, το λιμάνι του Πειραιά δεν θα αρχίσει να κολυμπάει για να φτάσει στην Σαγκάη, θα μείνει εδώ» σχολίασε για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο απελθών Υπουργός ευχαρίστησε τέλος τους συνεργάτες του, τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Γιώργο Μαυραγάνη

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη:

«Είναι σημαντικό να διαφυλάττουμε τον πολιτικό πολιτισμό»

Σκοπεύουμε να γυρίσουμε τρεις σελίδες στο υπουργείο Οικονομικών

Η πρώτη σελίδα είναι ως προς τη λογική αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης

Γεννήθηκε ένα τοξικό λάθος – Η Ελλάδα ζήτησε και πήρε το μεγαλύτερο δάνειο υπό τον όρο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων – έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, στους εταίρους στην Ευρώπη

Η δεύτερη σελίδα αφορά στον τρόπο που κατανοούμε τον όρο λιτότητα

Είμαστε υπέρ του λιτού βίου, ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχουμε πόρσε στους δρόμους, όπως είπε ο φίλος μου Αλ. Παπαδόπουλος

Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ήταν περήφανοι που διέθεταν τα χρήματά τους για τις σπουδές των παιδιών τους

Είναι άλλο ο λιτός βίος και άλλο αυτό που εμείς αποκαλούμε πυραμιδική λιτότητα

Η πυραμιδική λιτότητα από τη μία πετσοκόβει τους αδύναμους και από την άλλη ενισχύει του δυνατούς

Ο λιτός βίος θα συνδυαστεί με την αποκατάστασης της αλληλεγγύης

Και αυτό θα ξεκινήσει από το ίδιο το υπουργείο και την λειτουργία του

Αμεση εξοικονόμηση φόρων με θεαματική μείωση των εξόδων του υπουργείου – για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών

Θα αξιοποιήσουμε θα αναδείξουμε το υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείου μας

Δεν θα φέρουμε κομματικό στρατό

Οσον αφορά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν θα υπάρξει καμία μονομαχία, δεν θα υπάρξουν απειλές, δεν θα υπάρξει θέμα ποιος θα υποχωρήσει πρώτος».

Η συμφωνία μας μας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ αφορά σε μια Ελλάδα που θα ανατρέψει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση

θα βάλουμε τις βάσεις για να αποδομήσουμε το κλίμα αποδόμησης της Ευρώπης»

Οι ομιλίες των κκ Βαρουφάκη και Χαρδούβελλη


Ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών

Ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι των νέων προσώπων στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 14.00, θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας (ΕΕ και ΔΝΤ) υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και συνεπικουρούμενος από αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Νάντια Βαλαβάνη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των εσόδων (και όχι το ΓΛΚ όπως είχε διαφανεί αρχικά) με έμφαση στο λαθρεμπόριο, στις offshore και στις «λίστες» φοροδιαφυγής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Δημήτρης Μάρδας θα παραλάβει στις 15.30 από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τα καθήκοντά του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνολικά το νέο οικονομικό επιτελείο θα παραλάβει σήμερα στις 14.00 από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντήσει την Παρασκευή στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με διάθεση (από το νέο Υπουργό) να υπάρξει καταρχήν συμφωνία για το ελληνικό Πρόγραμμα το οποίο επεξεργάζεται ο ίδιος τους τελευταίου μήνες.

Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη γίνεται και ενόψει και της έλευσης του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την Πέμπτη και του προέδρου του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλούμ την Παρασκευή.

Μετά το τέλος της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης και η κυρία Βαλαβάνη έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα, αγκαλιές και φιλιά από τις καθαρίστριες που βρίσκονται διαμαρτυρόμενες για την απόλυσή τους εδώ και μήνες στην Καραγιώργη Σερβίας έξω από το υπουργείο.