Οι μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΛΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη που ανακοίνωσε το πάγωμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ και της πώλησης του ΑΔΜΗΕ αλλά και του αναπληρωτή υπουργού ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα για αναστολή των διαδικασιών πώλησης του 67% του ΟΛΠ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 711,13 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,24%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 199,40 εκατ. ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,13135 δολάρια.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 8,9% με συναλλαγές 500.000 τεμαχίων, απώλειες που έρχονται να προστεθούν στο χθεσινό -12%, όταν και επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση του «κρατιστή» υπουργού στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 9,64% % στα 9,75 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του ΟΛΠ βρίσκεται στη φάση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους πέντε μνηστήρες που είχαν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (Cosco, APM Terminals, International Container Terminals Services, Utilico και Ports America).

Σχετικά με τη ΔΕΗ, η διακοπή των διαδικασιών για πώληση της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ θα στερήσει από τα ταμεία της επιχείρησης περίπου 1 δις. ευρώ. Επίσης, οι δηλώσεις για πάγωμα συγκρότησης και πώλησης της μικρής ΔΕΗ φέρνει σε ευθεία σύγκρουση την ελληνική κυβέρνηση με την κομισιόν αφού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά κοινοτική, καθώς μέσω της μικρής ΔΕΗ θα αποκτούσαν πρόσβαση σε φθηνές μορφές ενέργειας (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 4,45% αφού συνεχίζεται το σφυροκόπημα των τραπεζών (Εurobank -14%, Εθνική -11,61%, Πειραιώς -11,51% και Alpha -10%).

Στο επίπεδο του 10% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

H απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου πέρασε το 10% και βρίσκεται στο 10,31% (αποδόσεις χρεωκοπίας τις χαρακτηρίζουν οι αναλυτές) ,όταν το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας έχει απόδοση 2,32%.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν σήμερα Τετάρτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από δηλώσεις των νέων υπουργών που δείχνουν πως οι μέχρι σήμερα πολιτικές στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μισθολογική πολιτική του δημοσίου, αλλά και στο ασφαλιστικό και στις δαπάνες υγείας εγκαταλείπονται.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε επίπεδο του 10% (μέσα σε 48 ώρες αυξήθηκε κατά 2% περίπου) με τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στις 1.020 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 15,4%, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο12,6%, η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,1% και η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 8,5%.



Αναλυτικά τα διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινείται ανοδικά κατά 0,22%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,46%.

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI έκλεισε στις 17.795,73 μονάδες, με άνοδο 0,15%.