Πιστωτικά αρνητικό (Credit Negative) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, υποστηρίζοντας πως παρατείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα καθιστά αμφισβητήσιμη την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να ανανεώσει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα με την τρόικα.

«Η προκύπτουσα οικονομική αβεβαιότητα είναι πιστωτικά αρνητική για την Ελλάδα, επειδή εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η ανάλυση.

Σύμφωνα με τη Moody’s η αβεβαιότητα θα βλάψει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τη διατήρηση της ρευστότητας.

Ενδεικτικά σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση στήριξης από τους πιστωτές και ζητά μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδος.

Ο οίκος αναφέρει το πώς η φημολογία αναφορικά με μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες με τις εκροές καταθέσεων να είναι εμφανείς από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και να αυξάνονται τον Ιανουάριο του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 7-8 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, από μια καταθετική βάση 164,3 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2014. Αν και πως αυτή η μείωση κατά 5% των καταθέσεων είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο εκτιμά πως οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει βεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικα.

Τέλος, η Moody’s αναφέρει πως αναμένεται οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυξανόμενη απροθυμία των δανειοληπτών να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς οι δανειολήπτες θα σταματούν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ευελπιστώντας πως η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα πιο φιλικά προς αυτούς.