«Σκληρή λύση». Έτσι χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο την είδηση για το νέο κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου στην Ελλάδα. «Περιμέναμε πολλά, αλλά όχι κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Η «σκληρή λύση» προκάλεσε ανάλογα σκληρά σχόλια και στα μέσα ενημέρωσης. «Ένα περίεργο ζευγάρι» γράφει το περιοδικό «Der Spiegel». Ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Πάνος Καμμένος, συνεχίζει, είναι «άκρως διαφορετικοί πολιτικοί: Ο μεν θέλει τη μετανάστευση, ο δε είναι εναντίον. Ο ένας θέλει να αρμέξει τους εφοπλιστές, ο άλλος τους υποστήριζε όταν ήταν υφυπουργός ναυτιλίας. Μπορεί κάτι τέτοιο να βγει σε καλό;»

«Ναι» είναι καταρχάς η απάντηση του περιοδικού. Το γεγονός ότι ο κύριος στόχος και των δυο ανδρών είναι ο τερματισμός της λιτότητας και το «κούρεμα» του χρέους φτάνει για να στερεώσει τη συμμαχία τους. Οι όποιες διαφορές τους υποτάσσονται σε αυτό τον στόχο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι η υποταγή θα είναι μόνιμη. Ήδη τώρα, γράφει, πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι από αυτόν το «λοξό» δεσμό.

Παρόμοια είναι τα σχόλια και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία. Για «ένα άνισο ζευγάρι» γράφει το εμπορικό φύλο «Handelsblatt», για τον «σουπεραριστερό και τους δεξιούς φίλους του» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». «Όχι καλή αρχή» διαπιστώνει η αριστερή-εναλλακτική «Tageszeitung». Και ένας ραδιοσχολιαστής μίλησε μάλιστα για μια πολιτική «τερατογέννηση».

Αλλά και πολλοί μη αριστεροί πολιτικοί, που δήλωναν πανευτυχείς για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνονται φρίκη μετά την αναγγελία της συνεργασίας Τσίπρα-Καμμένου. «Πρόκειται για μια γροθιά στο πρόσωπο όλων των φίλων της Ελλάδας» λέει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων σε ευρωπαϊκά θέματα Μάνουελ Σάρατσιν. Ο συνασπισμός της Αριστεράς με τους Δεξιούς Λαϊκιστές δεν ταιριάζει καθόλου στις κοινωνικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Το αντίθετο μάλιστα. Ο Τσίπρας, που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές, βάζει έτσι στο σαλόνι ένα κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην ίδια κοινοβουλευτική φράξια με την (σ.σ.: ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστική) Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία AfD στην Ευρωβουλή».

Ακόμα οξύτερη είναι η κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κινείται ανάμεσα στη διαπίστωση, ότι «ο Τσίπρας πούλησε την ψυχή του στο διάβολο της Δεξιάς για να κερδίσει την πρωθυπουργία» και την πρόβλεψη, ότι η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο θα του κοστίσει σύντομα μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου, που είχε κερδίσει με τη δουλειά πολλών ετών. «Το πιο κουτό μπούμερανγκ της δεκαετίας» είναι ο τίτλος μίας εξ αυτών.