Αν επικρατήσει η λογική, υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμό μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και εταίρων της χώρας, καθώς υπάρχουν ισχυρά αμοιβαία κίνητρα εκατέρωθεν για την επίτευξη συμφωνίας, εκτιμούν οικονομολόγοι και αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών. Καθώς η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί σημαντικούς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, οι διαπραγματεύσεις αναμένονται χρονοβόρες και ιδιαίτερα σκληρές, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα αποτυχίας.
Τα καλά νέα, υποστηρίζουν ορισμένοι, είναι ότι στη νικητήρια ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας ήταν αρκετά διαλλακτικός. Τα άσχημα νέα είναι ότι ο ίδιος διάλεξε ως εταίρο στην κυβέρνηση συνεργασίας τους ΑΝΕΛ. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια και θα αναγκαστεί σε έναν συμβιβασμό καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά.
H Standard & Poor’s απηύθυνε, π.χ., προειδοποίηση στη νέα ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα λέγοντας ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας πριν από την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου αναθεώρηση αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Δύσκολες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες με τους δανειστές «βλέπει» ο οικονομολόγος Gyorgy Kovacs και η ομάδα των αναλυτών της UBS. Ωστόσο, όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, καθώς μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων και δανειστών της, δεν αποκλείεται τελικά οι δύο πλευρές να καταλήξουν πριν από τις μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων το καλοκαίρι. Μοχλός πίεσης για μια πιθανή κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει και το γεγονός ότι για να μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Στο θέμα του χρέους η UBS δεν αποκλείει μια συμβιβαστική λύση με τη μορφή της επέκτασης των λήξεων και της μείωσης των επιτοκίων, κάτι που, σύμφωνα με το Bruegel, θα μπορούσε να μειώσει σε όρους παρούσας αξίας 17% το ελληνικό χρέος. Επίσης μια κάποια χαλάρωση της λιτότητας μέσω του περιορισμού των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ είναι πιθανόν να επιτευχθεί, αλλά είναι μάλλον πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Δεδομένου ότι το 76% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, υπάρχει περιθώριο για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και τον περιορισμό της λιτότητας με αντάλλαγμα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Αντιμέτωπη με ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις αναμένεται να βρεθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκτιμά η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινό τόπο σε τρία θέματα που άπτονται στη διακοπή της λιτότητας, στη μεταβολή των σχέσεων με τους δανειστές μέσω και της απαλλαγής από την τρόικα και στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, αν και οι πιστωτές αναμένεται να δεχθούν κάποιες υπαναχωρήσεις σε ορισμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος, θα ήταν εν τούτοις εξαιρετικά απίθανο να εγκαταλειφθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμά και η Citigroup, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρώτο μη καθεστωτικό κυβερνών κόμμα στην ευρωζώνη από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οπως έγραψαν σε σχόλιό τους οι αναλυτές Ebrahim Rahbari και Tina M. Fordham, η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία κυρίως λόγω των αμοιβαίων ισχυρών κινήτρων τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους ευρωπαίους πιστωτές ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ, αλλά η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις θα είναι χρονοβόρες και υπάρχει η πιθανότητα να αποτύχουν.
Για τη Nomura η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα είναι μεγάλη και αγεφύρωτη. Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί, όπως εκτιμά, να ιδωθεί από δύο πλευρές, καθώς η ευρεία νίκη μπορεί να μεταφραστεί ως εντολή για σκληρή γραμμή απέναντι στην τρόικα, ειδικά τώρα που οι ΑΝΕΛ θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και η ΝΔ αναμένεται να εισέλθει σε μια φάση εσωστρέφειας με πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας της, ή από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα να ερμηνευθεί ως ισχυροποίηση του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος, κάτι που θα του επιτρέψει να «τιθασεύσει» τις ακραίες συνιστώσες του. Για τον Steven Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγο και επικεφαλής Επενδύσεων στη Saxo Bank, η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: η εντολή που δόθηκε είναι «να αγνοηθεί η λιτότητα». Η στάση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είναι ξεκάθαρη: υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σε θέματα ωρίμασης και όρων αλλά κανένα περιθώριο σε θέματα ουσίας ούτε για αμφιβολίες σε σχέση με την εξόφληση του χρέους. Η ΕΕ, δεδομένης της πολιτικής της, θα αναζητήσει τρόπο συμβιβασμών και παρακάμψεων, αλλά πλέον τα περιθώρια αυτής της τακτικής έχουν στενέψει –δεν υπάρχουν πια καινούργιες «τσέπες» για να μεταφερθεί το πρόβλημα.
Αντίθετα από αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε, συχνά δεν υπάρχει καμία λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτό, αναφέρει, είναι το πραγματικό συμπέρασμα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

HeliosPlus