Η Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που έδωσε τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ και το χρονοδιάγραμμα των δημοκρατικών διαδικασιών – δηλαδή του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή και της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων – θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος από την Παρασκευή είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον κ. Γιάννη Δραγασάκη. Ο κ. Χαρδούβελης έχει ενημερώσει το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα αντιπρόεδρο με ευθύνη των οικονομικών υπουργείων της νέας κυβέρνησης, για όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και κυρίως τα ορόσημα που έχουν τεθεί από τους ευρωπαίους.

Ο κ. Χαρδούβελης θα μιλήσει με τους υπουργούς των χωρών μελών της ευρωζώνης ως εκπροσώπος της χώρας χωρίς να κρύβει την προσωπική του άποψη ότι είναι πρός το συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα που ούτως ή άλλως εκπνέει και να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα.
Ασφαλώς η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση, το νέο υπουργό Οικονομικών και την εθνική διαπαραγματευτική ομάδα τη δημιουργία της οποίας εξετάζει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράταση

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή (και εν συνεχεία ενημερώθηκε ο κ. Δραγασάκης) ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την ανάγκη παράτασης του ελληνικού προγράμματος πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και για την ανάγκη αύξησης της οροφής των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο από τα 15 δισ. ευρώ κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Δραγασάκη, συζητήθηκαν η ατζέντα του Eurogroup, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και ζητήματα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Τηλεφωνικές επαφές με τον Δραγασάκη είχε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης
Στουρνάρας
προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή στάση για τις ανάγκες της χώρας και να μην χαθεί χρόνος στις διαπαραγματεύσεις με τους ευθρωπαίους.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε την Παρασκευή ότι «είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της τρόικας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ομως, όπως σημειώνουν ελληνικές πηγές, όλα εξαρτώνται από την προετοιμασία που έχει προηγηθεί.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν σαφή μηνύματα από το Συμβούλιο Υπουργών πρός τη νέα κυβέρνηση, για τις προθέσεις τους και την ανάγκη να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, η αξιολόγηση της χώρας ώστε να υπάρχει βάση για τη νέα διαπραγμάτευση με τη νέα κυβέρνηση.