Μήνυμα Αθήνα έστειλε, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανέφερε, είναι ευθύνη των ψηφοφόρων «να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», ωστόσο «η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική».

«Οι χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας καλούνται να τα διορθώσουν και να μην διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική» δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες και τις χώρες της Ευρωζώνης να επιδεικνύουν σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν μπορούμε πάντα να προσφεύγουμε μόνο στη νομισματική πολιτική» για την επίλυση των προβλημάτων εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, είπε.

«Ενώ επικαλούνται συνεχώς την ΕΚΤ, βλέπουμε την ίδια στιγμή πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από αίτημα ορισμένων κρατών, θέλει να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νομισματικό σύμφωνο» τόνισε ο Μερς, αν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη τις αγορές δημοσίου και ιδιωτικού χρέους άνω του 1 τρισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να δέχεται επηρεασμούς» κατέληξε.