Ο θάνατος του σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλατο πρωί της Παρασκευής έστειλε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, καθώς ενέτεινε τη νευρικότητα που επικρατεί εδώ και μήνες στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.
Τον εκλιπόντα Αμπντάλα διαδέχθηκε ο αδελφός του Σαλμάν, ο οποίος έχρισε αμέσως ως διάδοχό του τον ετεροθαλή αδελφό του Μουκρίν. Έχρισε επίσης τον ηλικίας 55 ετών ανιψιό του Μοχάμεντ μπιν Ναϊέφ ως αναπληρωτή Πρίγκιπα του Θρόνου στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του OPEC.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ειδικοί ερμηνεύουν την αστραπιαία τακτοποίηση των ρόλων ως προσπάθεια του νέου βασιλέα Σαλμάν να αποτρέψει και την παραμικρή κρίση διαδοχής σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Βασίλειο των Σαούντ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά του.
Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν προτίθεται να διατηρήσει στο αξίωμά του τον υπουργό Πετρελαίου Αλί αλ-Ναΐμι, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα παραμείνει σταθερή η πετρελαϊκή πολιτική του Ριάντ και κατ’ επέκταση του OPEC (από τα χρόνια του θρυλικού σεΐχη Γιαμανί ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι ο ισχυρότερος άνδρας του πετρελαϊκού καρτέλ).
Η Σαουδική Αραβία αναμένεται δηλαδή να διατηρήσει σταθερή την πετρελαϊκή της παραγωγή, απόφαση που ο αλ-Ναΐμι έχει λάβει προκειμένου να μη χάσει η χώρα το μερίδιο παραγωγής που κατέχει στο πλαίσιο του Οργανισμού.
Πολλοί θεωρούν την απόφαση να διατηρηθεί σταθερή η πετρελαϊκή προσφορά παρά την κάθετη πτώση των τιμών (πάνω από 50% το τελευταίο επτάμηνο) στην πρόθεση του Ριάντ να καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Παρά την ημιεπίσημα δεδηλωμένη πρόθεση διατήρησης αμετάβλητης της πετρελαϊκής πολιτικής του Ριάντ και του OPEC, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν ψηλότερα την Παρασκευή.
Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Brent είχε ενισχυθεί το μεσημέρι κατά 90 σεντς (περίπου κατά 1,80%) και είχε φθάσει στα 49,42 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 29 σεντς στα 46,60 δολάρια το βαρέλι.