Αυξηµένη µεταβλητότητα, αναταράξεις και διακυµάνσεις των µετοχών στο Χρηµατιστήριο της Αθήνας διαβλέπουν για την επόµενη ηµέρα των εκλογών µεγάλα χρηµατιστηριακά γραφεία, θεωρώντας ότι καταλύτη για τη διαµόρφωση του επενδυτικού κλίµατος θα αποτελέσουν οι διαπραγµατεύσεις της νέας κυβέρνησης µε τους δανειστές και εταίρους. Ο αναγκαίος συµβιβασµός εκτιµάται ότι θα καθορίσει την πορεία των µετοχών που θα κινείται µεταξύ των προσδοκιών για ευτυχή κατάληξη και των φόβων για ένα ενδεχόµενο «ατύχηµα».

Για τη Eurobank Equities, τα εµπόδια που θα πρέπει να αντιµετωπίσει η νέα κυβέρνηση φαίνεται να είναι επανάληψη του δεύτερου εξαµήνου του 2012 (π.χ. χρηµατοδοτικό κενό, διαπραγµάτευση νέου προγράµµατος, εκτέλεση προϋπολογισµού, µέτρα µείωσης του χρέους). Σύµφωνα µε τη χρηµατιστηριακή, πιθανότερο σενάριο θεωρείται η δηµιουργία κυβέρνησης συνεργασίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο µέρος. Σε αυτή την περίπτωση αναµένει ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηµατιστεί µε την προϋπόθεση να επαναδιαπραγµατευθεί στοιχεία του ελληνικού προγράµµατος (π.χ. την άρση µέτρων λιτότητας) και να µην προκαλέσει ρήξη µε την Ευρώπη.

Αν και για τη Eurobank Equities το σενάριο εξόδου από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πραγµατικό ρίσκο, αναµένει αύξηση της µεταβλητότητας ώσπου η νέα κυβέρνηση να έλθει σε συµφωνία µε την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αναταράξεις ώσπου να επιτευχθεί συµβιβαστική λύση µεταξύ της νέας κυβέρνησης (χρήζει φαβορί για τη νίκη τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όµως επίτευξη αυτοδυναµίας) και των δανειστών «βλέπει» στο βασικό της σενάριο και η Pantelakis Securities, ενώ δεν αποκλείει οι χρηµατοδοτικές ανάγκες του Δηµοσίου το διάστηµα Ιουνίου-Ιουλίου να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ως την επίτευξη συµβιβαστικής λύσης οι µετοχές στο χρηµατιστήριο της Αθήνας θα κινούνται χωρίς σαφή κατεύθυνση, ενώ συστήνει ως απόρροια της µεταβλητότητας περιορισµένη έκθεση στην εγχώρια αγορά, αλλά και µε διάθεση για επιθετικές τοποθετήσεις σε περίπτωση που διαφανεί λύση στον ορίζοντα.

Εξάλλου κοινή συνισταµένη των εκτιµήσεων των αναλυτών είναι πως αν το πολιτικό πρόβληµα της Ελλάδας επιλυθεί µέσα στο 2015, πολύ γρήγορα οι αποδόσεις των ελληνικών οµολόγων θα υποχωρήσουν ραγδαία και το χρηµατιστήριο της Αθήνας θα σηµειώσει ράλι. Οι ξένοι επενδυτές εξάλλου έχουν τη διάθεση να επενδύσουν σε µια χώρα που έχει ως πλεονέκτηµα να παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά µιας αναδυόµενης χώρας, η οποία όµως, λόγω του ευρώ, έχει σταθερό νόµισµα.

Eurobank Equities

Οι τοπ επιλογές

Μετοχές που προσφέρουν συνδυασµό ισχυρών θεµελιωδών, κερδοφορίας, ταµειακών ροών και δυνατότητας υψηλών αποδόσεων για τους µετόχους συστήνει η Eurobank Equities, διατηρώντας ως τοπ επιλογές τους τίτλους των Μυτιληναίος (στόχος 8,7 ευρώ), ΕΧΑΕ (7,5 ευρώ) και Jumbo (13,3 ευρώ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ