Τρεις ημέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποιήσε στοιχεία αναφορικά με φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, από τα 2 μεγάλα ελεγκτικά της κέντρα κατά το έτος 2014.

Διενεργήθηκαν 1.700 έλεγχοι, σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα άνω των 2,2 δισεκ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν ήδη ποσά άνω των 270 εκατ. ευρώ και είναι σε διαδικασία είσπραξης και ρύθμισης το υπολειπόμενο ποσό.Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. αφορούν σε εμβάσματα εξωτερικού, off shore εταιρείες και λοιπές υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (π.χ. ακίνητα, λίστα Λαγκάρντ, έμμεσες τεχνικές δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π.).
Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται σε 36,7%, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό μέρος του ανωτέρω ποσού που έχει βεβαιωθεί, δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο (δηλαδή έχει ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους και πληρώνεται κανονικά σε μηνιαίες δόσεις, η προθεσμία των οποίων δεν έχει λήξει). Το 84% των ανωτέρω εισπραχθέντων ποσών κατά το 2014, εισπράχθηκαν κατά το Β΄ εξάμηνο του 2014.
Επίσης, κατά το β΄ εξάμηνο του έτους 2014 διενεργήθηκαν αποκλειστικά από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τακτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένα συντάχθηκαν Εκθέσεις σε 9 Υποθέσεις, συντάχθηκαν σημειώματα του άρθρου 28 του Ν. 4174/2013 σε 12 Υποθέσεις, από τις οποίες υποθέσεις αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ολοκληρωθούν (δηλαδή να συνταχθούν εκθέσεις ελέγχου) και βρίσκονται δε σε αναμονή απαντήσεων από Τράπεζες σε άλλες 20 Υποθέσεις.
Το Β΄ εξάμηνο του 2014 με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνεστήθη Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου υπαγόμενο στον Προϊστάμενο του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., με αρμοδιότητα την διενέργεια φορολογικού ελέγχου φυσικών προσώπων όλης της Επικράτειας, κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, «με σκοπό την επίσπευση των φορολογικών ελέγχων και την αποτελεσματικότερη πραγματοποίησή τους εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, 2 αποφάσεις για τον έλεγχο των υποθέσεων εμβασμάτων».
Να σημειωθεί επίσης ότι πλέον των ανωτέρω ολοκληρωμένων ελέγχων, το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. έχει διενεργήσει 107 φορολογικούς ελέγχους εμβασμάτων και off shore εταιρειών, για τους οποίους έχουν συνταχθεί και επιδοθεί αντίστοιχα «Σημειώματα Διαπιστώσεων Ελέγχου». Οι εν λόγω φορολογικοί έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.
Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.)
Οι έλεγχοι που διενεργούνται από το ΚΕΜΕΕΠ αφορούν σε τακτικούς, προσωρινούς, επανελέγχους και διασταυρωτικούς-προληπτικούς μεγάλων επιχειρήσεων. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται σε 21,9%, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό μέρος του ανωτέρω ποσού που έχει βεβαιωθεί, δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο (δηλαδή έχει ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους και πληρώνεται κανονικά σε μηνιαίες δόσεις, η προθεσμία των οποίων δεν έχει λήξει).
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των 2 ελεγκτικών κέντρων για το 2014, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, δήλωσε ότι: «Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι συνεχής. Η βελτίωση της στόχευσης των προς έλεγχο υποθέσεων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2014-2015 προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση πλήρων και μερικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».
Πρώτη συνάντηση ομάδας διαβούλευσης για φορολογία και τελωνειακά
Εξάλλου, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, συνεδρίασε για πρώτη φορά, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η Ομάδα Διαβούλευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της αγοράς σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Στη συνάντηση τέθηκαν οι βασικοί στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας της Ομάδας, ενώ συμφωνήθηκε -ύστερα από πρόταση της Γενικής Γραμματέως- η μελέτη και σύνταξη από τους φορείς που εκπροσωπούνται, συγκεκριμένων αιτιολογημένων προτάσεων, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν το αντικείμενο εργασίας της Ομάδας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η Γ.Γ. Κατερίνα Σαββαΐδου τόνισε ότι: « οι προτάσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης σημαντικών προβλημάτων, όπως απλοποίησης πολύπλοκων χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς και θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Δεσμεύτηκε δε, για την συνεχή και στενή συνεργασία των φορέων της ΓΓΔΕ με τους εκπροσώπους της Ομάδας Διαβούλευσης και γενικότερα με τους φορείς της αγοράς.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Κυριαζής Χάρης, Σφακάκης Κωνσταντίνος (εκπρόσωποι Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Τσόγης Ευάγγελος (εκπρόσωπος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος), Κολιός Ζώης (εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), Μήτσιος Ηλίας (εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος), Σκιαδάς Κωνσταντίνος (εκπρόσωπος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών), Κασέρης Νεκτάριος (εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος), Μουζάκης Αντώνιος (εκπρόσωπος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου), Γιαλούρη Ειρήνη (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. και Μπάκας Ιωάννης (Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της Γ.Γ.Δ.Ε.).