Στη διευκρίνιση πως τα «όχι» που ενδεχομένως να διατυπώσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δεν συνεπάγονται «σε καμία περίπτωση» έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη προχώρησε ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στο in.gr.

Ο γνωστός οικονομολόγος επικρίνει τις κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας για το ότι δεν διαπραγματεύθηκαν με ΕΕ και ΔΝΤ και σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κομίσει επωφελείς προτάσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τους τρόπους διαχείρισης θεμάτων όπως αυτό του χρέους.

Ο ίδιος απορρίπτει το δόγμα «νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση» ξεκαθαρίζοντας πως «ο πτωχευμένος δεν πρέπει να δανείζεται» και υποστηρίζει πως ο φαύλος κύκλος που εξαρτά τη χώρα από το δανεισμό της ΕΕ πρέπει να τελειώσει. Στη βάση αυτή χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά ως τον «υποδειγματικό κρατούμενο» της κ. Μέρκελ.

Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο από τη ΝΔ με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα La Tribune αποσαφηνίζει πως όποιος προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να διατυπώσει και κάποια «όχι», κάτι που όπως είπε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.

Στην ίδια βάση ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει πως δεν πιστεύει στις συγκρούσεις και εκφράζει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει ο «οικονομικός ορθολογισμός» στη ζώνη του ευρώ και θα βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους. Εμφανίζεται δε καθησυχαστικός για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση θα γίνει πιεστική τον Ιούνιο, οπότε ωριμάζει ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για την ποσοτική χαλάρωση (QE) που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ειδικά για το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ελλάδας από το σχετικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα εξαιρεθεί από αυτό, προσθέτοντας πως εάν τελικά συμβεί η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά τον κ. Σαμαρά.

Αναφέρει πάντως πως εάν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπαναχωρήσει στις γερμανικές πιέσεις και εφαρμόσει ένα «μεσοβέζικο» QE , το οποίο θα προβλέπει αγορές ομολόγων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι από την ΕΚΤ -ώστε να αποφευχθεί αμοιβαιοποίηση του ρίσκου- με τον τρόπο αυτό θα σηματοδοτήσει την αποδόμηση της ευρωζώνης.

Τέλος, αναφέρεται στη διαπλοκή και στις σχέσεις των πολιτικών με το τρίγωνο κατασκευαστές, τράπεζες και ΜΜΕ. Ειδικά για τις τράπεζες ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως προσποιούνται πως έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και ότι δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως πιστωτικά ιδρύματα και να επιτελέσουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.