Τέλος στη συμμετοχή της ΕΚΤ στην «τρόικα» των δανειστών θα βαλεί μια θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών ομολόγων ΟΜΤ της ΕΚΤ, η οποία πλέον θεωρείται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο ματά τη θετική εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου.
Η εισήγηση του «ευρωεισαγγελέα» Pedro Cruz Villalón είναι ότι το πρόγραμμα Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών (Outright Monetary Transactions –OMT) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Αύγουστο του 2012 για να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
«Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να σταθεροποιήσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ, προσφέροντας μια κρίσιμη νομική υποστήριξη για την τράπεζα καθώς ετοιμάζει έναν ακόμη γύρο μέτρων τόνωσης για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό» δήλωσε ο ίδιος.
Η γνώμη του γενικού εισαγγελέα έρχεται ως απάντηση στην αγωγή που έχουν καταθέσει Γερμανοί που αντιδρούν στη χαλαρή νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ παραβιάζει την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, οι δικαστές συνήθως ακολουθούν τη συλλογιστική του γενικού εισαγγελέα.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η ΕΚΤ ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων «πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη σε πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας που εφαρμόζεται σε ενδιαφερόμενο κράτος».
Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή στους Financial Times, o Ολι Ρεν ανέφερε ότι η γνωμοδότηση σηματοδοτεί το τέλος της «τρόικας» (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ) που εποπτεύει όλα τα μνημόνια μετά το 2010.
«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι κατηγορηματική και προφανώς θα λήξει τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα, εφόσον ενεργοποιηθεί το ΟΜΤ», δήλωσε ο Ολι Ρεν και πρόσθεσε ότι «αυτό θα σημαίνει προφανώς την αρχή του τέλους για την τρόικα στην σημερινή μορφή της, γεγονός που με την σειρά του θα υποχρεώσει την ευρωζώνη σε νέα σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση».