Το λιμάνι του Πειραιά δεν αποτελεί πλέον μόνο πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη αλλά και πύλη πιστοποίησής τους ύστερα από τη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ και της κινεζικής CQM για την αμφίδρομη πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών προς και από την Ευρωπαϊκή Ενωση που υπεγράφη στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.
Με αυτήν πλέον ο Πειραιάς προσφέρει μια πλήρη υπηρεσία όσον αφορά την είσοδο προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς ολόκληρη την Ευρώπη.
Αποκλειστικός φορέας


Ειδικότερα η ΕΒΕΤΑΜ, μοναδικός ελληνικός φορέας πιστοποιήσεων δημοσίου συμφέροντος, υπέγραψε συμφωνητικό αποκλειστικής συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό CQM(China Quality Mark Certification Group), έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς κινεζικούς φορείς πιστοποιήσεων με γραφεία στις 30 σημαντικότερες κινεζικές πόλεις, η οποία προβλέπει ότι ο Πειραιάς και κατ’επέκταση η Ελλάδα καθίστανται πύλη και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον η CQM θα πιστοποιεί αντίστοιχα –σε συνεργασία με την ΕΒΕΤΑΜ –προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τελικό προορισμό την Κίνα, με πιστοποιήσεις του κινεζικού κράτους αντίστοιχες του CE (CCC).
Η συμφωνία καθιστά την ΕΒΕΤΑΜ αποκλειστικό φορέα παροχής των ευρωπαϊκών σημάτων πιστοποίησης στην Κίνα μέσω της CQM, αντικαθιστώντας άλλους ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως η TUV Austria, η TUV Nord και η Bureau Veritas.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της ήδη κερδοφόρους ΕΒΕΤΑΜ, η οποία τελεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εταιρεία προέκυψε μετά τις απορροφήσεις των δύο εταιρειών και του κλάδου πιστοποιήσεων και εργαστηρίων του ΕΛΟΤ και είναι πλέον η μοναδική εταιρεία πιστοποιήσεων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ως συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης βρίσκεται σε ανάπτυξη η διαδικασία της πλήρους αναδόμησης της εταιρείας. Στόχος είναι η νέα εταιρεία να αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα της ποιότητας της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής και να γίνει ο βραχίονας εξασφάλισης εργαστηριακών δοκιμών γύρω από τον οποίο το σύνολο του εργαστηριακού δυναμικού της χώρας θα κινείται σε συνέργεια. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ΕΒΕΤΑΜ είναι ότι διενεργεί και τους πιο δύσκολους τύπους πιστοποιήσεων που δεν συμφέρουν άλλες εταιρείες ή δεν έχουν τις δυνατότητες.
Ερευνα και καινοτομία


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΕΤΑΜ κ. Θωμά Παπαλιάγκα, «το πολύ μεγάλο εύρος των διαπιστεύσεων της ΕΒΕΤΑΜ καθώς και η εργαστηριακή υποδομή της, στοιχεία που δεν έχουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, την καθιστούν ιδιαίτερα αξιόπιστη και ανταγωνιστική. Η αξιοπιστία της εταιρείας ενισχύεται από το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού της προσωπικού, το οποίο συνεισφέρει τόσο στις πιστοποιήσεις όσο και στην έρευνα και στην καινοτομία, επίσης κύριους κλάδους της δραστηριότητάς της» προσθέτει ο ίδιος.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», η ΕΒΕΤΑΜ «βρίσκεται σε αναμονή ενός μεγάλου τριεθνούς ερευνητικού προγράμματος με κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ευρώπης, το οποίο θα προστεθεί στα 13 ερευνητικά προγράμματα που ήδη λειτουργούν και θα αποφέρει από μόνο του στην εταιρεία το ποσό των 7 εκατ. ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαλιάγκα, «η συμφωνία με την CQM καθιστά την ΕΒΕΤΑΜ τον βραχίονα εξασφάλισης της ποιότητας των παραγομένων στην Κίνα και εισαγομένων στην Ευρώπη προϊόντων και αντίστροφα των εξαγομένων στην Κίνα προϊόντων με την παροχή των κινεζικών σημάτων ποιότητας και αναμένεται να διευκολύνει την είσοδο και τη διακίνηση εμπορευμάτων στην Ευρώπη αυξάνοντας το σύνολο της αγοράς της πιστοποίησης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ