Αλαλούμ με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι, καθώς λόγω των εκλογών έχουν «παγώσει» οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου που να προβλέπει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το καθεστώς που διέπει τη συγκέντρωση αποδείξεων για τα εισοδήματα και τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που επισημαίνουν το πρόβλημα και εκτιμούν ότι θα το «βρει» μπροστά του το υπουργείο Οικονομικών με τη μείωση των εσόδων.
Το μέτρο συγκέντρωσης αποδείξεων που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων. Το γνωρίζουν αυτό στο υπουργείο Οικονομικών και για τον λόγο αυτόν είχαν ετοιμάσει σχέδιο με νέα κίνητρα προκειμένου να βελτιωθεί αυτό που ίσχυε την περασμένη χρονικά και μαζί με αυτό οι εισπράξεις του κράτους από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και φόρο εισοδήματος.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, για εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2015 και θα δηλωθούν του χρόνου πρέπει να μαζεύουμε κανονικά αποδείξεις. Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πόσες και ποιες αποδείξεις χρειάζεται να συγκεντρώσουν.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναστείλει τη διαδικασία καθορισμού νέων κινήτρων για συγκέντρωση αποδείξεων.
Ενα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονταν ως πρόσφατα ήταν να γίνεται κάθε μήνα κλήρωση με βάση τον αριθμό της κάθε απόδειξης και ο νικητής να κερδίζει δώρα ή επιστροφή χρημάτων.
Το βέβαιο είναι ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα από τα μέτρα που πρέπει να θεσπίσει, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, είναι ο καθορισμός κινήτρων ώστε όλοι οι πολίτες –και όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι –να ζητούν αποδείξεις. Κερδισμένοι θα είναι και το κράτος και οι φορολογούμενοι.
Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος ισχύουν τα εξής: Μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του 2015 αποδείξεις ίσες με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (πραγματικού ή τεκμαρτού). Για παράδειγμα, σε εισόδημα 15.000 ευρώ οι υποχρεωτικές αποδείξεις είναι 1.500 ευρώ. Οσοι έχουν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις θα επιβαρυνθούν με φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων. Αγρότες, επαγγελματίες, εισοδηματίες δεν χρειάζεται να δηλώσουν στην Εφορία καμία απόδειξη γιατί δεν μετράνε για αυτούς.

Παράδειγμα:
– Ετήσιο εισόδημα μισθωτού 20.000 ευρώ
– Αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί: 2.000 ευρώ
– Αποδείξεις που θα δηλωθούν: 1.200 ευρώ
– Φόρος 22% επί τη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων: 800 ευρώ Χ 22% = 176 ευρώ
Ποιες αποδείξεις δεν δέχεται η Εφορία: κοινοχρήστων, ενοικίων κατοικίας, ασφαλίστρων ζωής, υγείας κτλ., αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, μεταφοράς με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, προαστιακός, Ηλεκτρικός, τρόλεϊ, «μπλε» λεωφορεία), διοδίων, αγοράς αυτοκινήτων, ακινήτων, μοτοσικλετών, συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ