Εχοντας περάσει με απόλυτη επιτυχία τα πανευρωπαϊκά stress tests, εμφανίζοντας κεφαλαιακό πλεόνασμα σε όλα τα σενάρια που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Alpha Bank εισέρχεται στο 2015 με κεντρικούς στόχους την αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας της και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Ο διευθύνων σύμβουλός της Δημήτρης Μαντζούνης στο μήνυμά του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της εφετινής χρήσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά την επιτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Citi, η διοίκηση της τράπεζας θα επικεντρωθεί στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες για πλήρη επαναφορά της στα χέρια του ιδιωτικού τομέα».
Η Alpha Bank ήταν η μόνη από τις ελληνικές τράπεζες που στα stress tests εμφάνισε πλεόνασμα κεφαλαίων τόσο στο στατικό όσο και στο δυναμικό σενάριο, 3 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ο όμιλος διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 14,9% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, μέσω της οποίας έχει προχωρήσει ήδη στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη


Σημαντική εξέλιξη μέσα στο 2014 αποτέλεσε η εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citibank, περιλαμβανομένου του Diners Club στην Ελλάδα. Η εν λόγω συναλλαγή περιλαμβάνει τις εργασίες Wealth Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων καταθέσεις 900 εκατ. ευρώ, καθαρό υπόλοιπο χορηγήσεων, κυρίως πιστωτικών καρτών, ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς και 20 καταστήματα που εξυπηρετούν 480.000 πελάτες.
Κατά τη διάρκεια της εφετινής χρήσης καταγράφηκε ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας, κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και της σταθερής επίτευξης των στόχων του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων. Ειδικότερα στο εννεάμηνο του 2014 το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 1.443,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 21,1% ετησίως (σε συγκρίσιμη βάση), ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 295,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,2% ετησίως, κυρίως λόγω της αύξησης των προμηθειών από συναλλαγές συναλλάγματος, της ενίσχυσης των προμηθειών από χρηματιστηριακές εργασίες και εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, καθώς και από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 984,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% (εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανομένων δαπανών, καθώς και των εξόδων συγχώνευσης).
Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 493,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 8,3% ετησίως. Τα γενικά και διοικητικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 420,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,8% ετησίως ή κατά 6,7%, εξαιρουμένων των εξόδων για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, κυρίως ως αποτέλεσμα της επίτευξης συνεργειών στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λειτουργικών εξόδων κτιρίων και εξόδων που σχετίζονται με την πώληση και εξυπηρέτηση προϊόντων. Η αναδιοργάνωση του δικτύου συνεχίστηκε, με τον συνολικό αριθμό καταστημάτων να ανέρχεται σε 1.024, μειωμένος κατά 10,6% ή κατά 121 καταστήματα σε ετήσια βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα 20 επιπλέον καταστήματα της Citi.
Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο σε 43,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων ιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 37,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, λόγω αύξησης των υπολοίπων από εισροές καταθέσεων πελατών 0,5 δισ. ευρώ και 0,9 δισ. ευρώ από την εξαγορά των εργασιών της Citi. Οι καταθέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 41 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε για ένατο συνεχές τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 110% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 οι νέες καθυστερήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 116 εκατ. ευρώ έναντι 158 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιβραδυντική τάση στην αύξηση των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκε κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.
Διαχείριση


Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση η Alpha Bank υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras με στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας. Στην υπό ίδρυση εταιρεία η Alpha Bank θα συμμετέχει με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, με 55%.
Η Aktua Hellas θα έχει ως βασικό αντικείμενο εργασιών τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων. Η Alpha Bank θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της. Η Aktua θα αξιοποιήσει τη σημαντική εξειδίκευση που διαθέτει στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού αυτού του είδους εφαρμόζοντας δοκιμασμένες διαδικασίες και λύσεις που βασίζονται σε εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής, εξειδικευμένες ομάδες στελεχών και στην προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες. Η σύσταση της Aktua Hellas αποτελεί μια πρωτοποριακή κίνηση για την ελληνική αγορά και βασίζεται στην ισχύ και στην εμπειρία των μετόχων της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ