Τη μακροπρόθεσμη, απρόσκοπτη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με την κινητοποίηση όλων των υγιών παραγωγικών και επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας και τη θεμελίωση ενός νέου ανταγωνιστικού προτύπου έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο η Τράπεζα Πειραιώς για το 2015.
Με βάση αυτή την επιδίωξη η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου σχεδιάζει και υλοποιεί τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας οικονομίας που προσπαθεί να εξέλθει από μια μακρά περίοδο ύφεσης, να ανακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία της και να προσελκύσει επενδύσεις αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της.
Προστιθέμενη αξία


Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, όπως το έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, θα πρέπει να προσανατολισθεί στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας με βάση την ποιότητα, συστατικά στοιχεία της οποίας είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία. Αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης, θα πρέπει να αναληφθεί συντονισμένη δράση σε δύο επίπεδα:

Πρώτον,
λόγω των δυσκολιών στον χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι (από ΕΤΕπ, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και ΕΣΠΑ) για επενδύσεις σε μεγάλα έργα με τα οποία συνδέονται στενά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υποδομών –οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ενεργειακά πάρκα, επεξεργασία απορριμμάτων, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κ.τ.λ. Ετσι θα δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση του ΑΕΠ, καθώς στην παρούσα φάση μόνο οι υποδομές μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης.

Δεύτερον,
θα πρέπει να κινηθούμε στη διαμόρφωση πολιτικών και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για να ενθαρρυνθούν δραστηριότητες (ανεξαρτήτως κλάδου) που επιδέχονται επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη (R&D), αξιοποιούν σημαντικό βαθμό εξειδίκευσης και δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία που τις καθιστά διεθνώς ανταγωνιστικές, όπως η πληροφορική και οι εφαρμογές της, οι επικοινωνίες, η βιοτεχνολογία, η χημική και η φαρμακευτική βιομηχανία, τα νέα υλικά, τα τεχνολογικά εργαστήρια κ.τ.λ.
Οι πρωτοβουλίες


Με γνώμονα τις ανάγκες υποστήριξης ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων αξίζει να αναφερθούν:
  • Η ανάπτυξη της συμβολαιακής τραπεζικής, με ιδιαίτερη επιτυχία στον αγροτικό χώρο, εφαρμόζοντας συνδυαστικές μορφές δανειοδότησης με τη σύναψη συμβολαίων τριγωνικής χρηματοδότησης, τα οποία διασφαλίζουν σταθερή ρευστότητα, συγκεκριμένη ποιότητα και πώληση μεταξύ της μεταποιητικής ή εμπορικής επιχείρησης και ενός σημαντικού αριθμού αγροτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα οι συνεργασίες αυτές ξεπερνούν τις 90 και οι παραγωγοί που έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα ξεπερνούν πλέον τους 14.000. Τα εγκεκριμένα όρια προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς έχουν ξεπεράσει τα 440 εκατ. ευρώ. Η αξία των εξαγωγών των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συνεργάζονται στο πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 20% περίπου επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα περισσότερα από 11.000 άτομα απασχολούνται σε διάφορες θέσεις στις επιχειρήσεις αυτές.
  • Η προώθηση της δημιουργίας ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015.
  • Η διαμόρφωση ενός δυναμικού προγράμματος χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με το πρόγραμμα αυτό η Τράπεζα επιδιώκει να ενισχύσει την προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα. Η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση είναι στις προτεραιότητες αυτού του προγράμματος.
  • Εχει προγραμματιστεί η εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα οι βασικές πηγές χρηματοδότησης νέων επενδύσεων.
  • Πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις με 300 εκατ. ευρώ διασφαλίζει η συμφωνία που συνήψε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR. H συμφωνία αυτή προβλέπει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, που αποτελεί μια σύγχρονη και υψηλού επιπέδου πρακτική σε θέματα διαχείρισης δανείων, η Τράπεζα κατ’ αρχάς απελευθερώνει πόρους για να τους διαθέσει στην πραγματική οικονομία αφού μειώνει τον κίνδυνο και την έκθεσή της. Από την άλλη, η συμφωνία προβλέπει ότι funds υπό τη διαχείριση της KKR Credit θα διαθέσουν στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους ως 300 εκατ. ευρώ.
  • Η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, στην υλοποίηση νέων ιδεών και στη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.
  • Παράλληλα και σε σχέση με τις ανάγκες των αγροτών για επενδύσεις, η Τράπεζα, αξιοποιώντας τη γνώση για τη λειτουργία των χρηματοδοτικών εργαλείων, πρωτοστάτησε στη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου δίνονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρηματικά σχέδια που εντάσσονται σε μέτρα ενίσχυσης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τη λειτουργία του Ταμείου δεσμεύτηκαν 138 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Τράπεζας, που σε συνδυασμό με τα 115 εκατ. ευρώ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιούργησαν ένα εργαλείο 253 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
  • Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε η υπογραφή των συμφωνιών της Τράπεζας τόσο με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) στο πλαίσιο του προγράμματος JEREMIE με σκοπό τη συγχρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε μέσω επενδυτικών δανείων για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχείων ενεργητικού είτε μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους όσο και με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG). Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, που παρέχει με ελκυστικούς όρους χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης υφισταμένων δανείων με τους προνομιακούς όρους της δράσης, ειδικά για επιχειρήσεις η ανταγωνιστικότητα των οποίων πλήττεται από το υψηλό κόστος χρήματος στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ