Το 2014 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τη Eurobank, η οποία μετά την αποχώρηση της οικογενείας Λάτση από το μετοχικό της κεφάλαιο και το μεταβατικό πέρασμα στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απέκτησε νέους βασικούς μετόχους. Μέσω της έκδοσης νέων μετοχών τον περασμένο Απρίλιο ύψους 2,9 δισ. ευρώ, στο μετοχικό της κεφάλαιο εισήλθαν νέοι επενδυτές, όπως οι Fairfax, WLR Recovery Fund, WL Ross & Co, Capital Research and Management Company, Mackenzie, Fidelity και Brookfield.
Χρηματοδότες


Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του 2014 θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή της Eurobank στην κερδοφορία το 2015. «Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε χρηματοδότες στην υλοποίηση υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με καινοτόμο και εξωστρεφή προσανατολισμό» τόνισε στο μήνυμά του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του τρίτου τριμήνου του 2014.
Η Eurobank κατάφερε να περάσει τα πανευρωπαϊκά stress tests χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου. Στο στατικό μοντέλο εμφάνισε έλλειμμα 2,28 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο (δείκτης Core Tier 1 2,03%) και 4,63 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο (δείκτης Core Tier 1 -6,42%). Ωστόσο, τα ποσά αυτά καλύπτονται μέσω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,9 δισ. ευρώ που έχει ήδη διενεργήσει η τράπεζα και περιλαμβάνονται στο δυναμικό μοντέλο αλλά και των κινήσεων που έχουν εγκριθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό τα 1,76 δισ. ευρώ καλύπτονται κατά κύριο λόγο μέσω του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους, του κόστους των καταθέσεων και της αξιοποίησης της ασφαλιστικής Eurolife (πώληση / είσοδος στο ΧΑ). Η διοίκηση της τράπεζας σκοπεύει να κάνει χρήση και του μπόνους του αναβαλλόμενου φόρου, που θα λειτουργήσει ως επιπρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι». Με αυτές τις κινήσεις το απόθεμα κεφαλαίων της τράπεζας σε σχέση με το δυσμενές σενάριο θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, με τον δείκτη Core Tier 1 να διαμορφώνεται στο 10% έναντι του ελαχίστου ορίου 5,5% των stress tests.

Βελτίωση


Η βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της Eurobank το 2014 αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους μέσα από την αύξηση των οργανικών εσόδων και τη συνεχιζόμενη μείωση του λειτουργικού κόστους. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 8,0% σε 192 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν μικρή υποχώρηση σε 217 εκατ. ευρώ λόγω χαμηλότερων εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα συνετέλεσαν στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σε 379 εκατ. ευρώ από 375 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (κατά 0,6% και 1,7% το τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα), ενώ στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν συνολικά σε 1.121 εκατ. ευρώ, 26,9% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Παράλληλα αυξήθηκε και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σε 2,04% το τρίτο τρίμηνο του 2014 από 2,00% το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 1,73% το τρίτο τρίμηνο του 2013. Τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο σε 71 εκατ. ευρώ και κατά 3,1% το εννεάμηνο 2014 σε 205 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω υψηλότερων εσόδων από τη διαχείριση περιουσίας, τις ασφαλιστικές εργασίες, τα μισθώματα και λοιπές εργασίες του δικτύου καταστημάτων.
Τα οργανικά έσοδα (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες) ενισχύθηκαν κατά 1,0% το τρίτο τρίμηνο σε 450 εκατ. ευρώ και κατά 22,5% το εννεάμηνο, ενώ τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν σε 25 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2014 λόγω χαμηλότερων εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% σε τριμηνιαία βάση, σε 475 εκατ. ευρώ, παρέμειναν όμως κατά 32,7% υψηλότερα σε επίπεδο εννεαμήνου.


Πρόγραμμα
Διπλασιασμός χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Στόχος της Eurobank για το 2015 αποτελεί ο διπλασιασμός των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Οπως έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της τράπεζας, την ερχόμενη χρονιά στοχεύει στη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά με τη μορφή νέων δανείων 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και 400 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.
Αναλυτικότερα, 520 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τουρισμού και ναυτιλίας, 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εξαγωγών, 450 εκατ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες και 400 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες για κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.
Επίσης θα διοχετεύουν 150 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 100 εκατ. ευρώ μέσω του νεοσύστατου επενδυτικού Ταμείου και 10 εκατ. ευρώ προς νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο κ. Μεγάλου έχει ανακοινώσει ότι προτεραιότητα είναι η επανένταξη στην παραγωγική τροχιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ