Η αμιγώς ελληνική Sunlight για περισσότερα από 23 χρόνια σχεδιάζει, παράγει και διανέμει συστήματα αποθήκευσης και διάθεσης ενέργειας, με το 98% της δραστηριότητάς της να απευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.
Το 2014, στον αντίποδα της «αποβιομηχανοποίησης» της χώρας, ηSunlightυλοποίησε στην περιοχή της Κομοτηνής επένδυση ύψους 31 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία τηςSunlight Recycling, της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου που θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ελλάδας και θα ενδυναμώσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η επένδυση θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας.
Ανακύκλωση


Η μονάδα θα έχει δυνατότηταανακύκλωσης 31.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως. Στόχος της νέας μονάδας είναι η συλλογήκαισυγκέντρωσητων χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου, ηανακύκλωσήτους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας και η μελλοντικήαξιοποίησήτους από τη Συστήματα Sunlight για τηνπαραγωγήνέων μπαταριών στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ εδώ και έξι μήνες το εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη δουλεύει στο 100% της παραγωγικής του δυναμικότητας.
Η ζήτηση για μπαταρίες στις αναδυόμενες αγορές παραμένει ισχυρή και στην Ευρώπη οι παραγγελίες έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας αυξήθηκαν εφέτος κατά 4%.
Για αυτόν τον λόγο η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της κατά 30%.
Η Sunlight έχει πλασαριστεί στην πρώτη τριάδα των ευρωπαίων «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και διάθεση ενέργειας, με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην άμυνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το 98% της παραγωγής να διοχετεύεται στο εξωτερικό σε πάνω από 100 χώρες.
Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνουν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η πίστα της Φόρμουλα 1 στο Αμπου Ντάμπι, ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο (σήμανση) στη Ρωσία, ιταλικά και γερμανικά υποβρύχια, ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης.
To 70% των πωλήσεών της αφορά βιομηχανικές μπαταρίες (μπαταρίες έλξης για περονοφόρα οχήματα, υβριδικές μπαταρίες και συσσωρευτές για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), το 10% του τζίρου προέρχεται από τη διανομή καταναλωτικών μπαταριών (τηλεκοντρόλ, τρανζίστορ κ.ά.) της Toshiba, καθώς η ελληνική εταιρεία είναι βασικός αντιπρόσωπος της πολυεθνικής σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ρωσία, και το 20% από συμβόλαια για την προμήθεια μπαταριών σε υποβρύχια.
Μπαταρίες της Sunlight «φορούν» υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας αλλά και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πρόσφατα η ελληνική εταιρεία συμφώνησε να προμηθεύσει με μπαταρίες πυρηνικά υποβρύχια της Γαλλίας (δίπλα στον πυρηνικό αντιδραστήρα θα υπάρχει back up και συσσωρευτής), ενώ «τρέχει» πρόγραμμα τοποθέτησης νέων μπαταριών σε έξι υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ