Το 2014 επιβεβαίωσε σε πολλαπλά επίπεδα τη στρατηγική που ακολούθησε η Grivalia τα τελευταία έτη, τους ανθρώπους της και την ποιότητα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Οπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το 2014 η Grivalia, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, διατήρησε υψηλή λειτουργική κερδοφορία και εδραίωσε την ηγετική της θέση στην κορυφή του κλάδου της ακίνητης περιουσίας.
Τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 193 εκατ. ευρώ, με την οποία η Fairfax Financial Holdings απέκτησε ποσοστό συμμετοχής στην Grivalia 41,65%. Στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας η συμμετοχή ξένων θεσμικών ανέρχεται πλέον σε ποσοστό άνω του 72%.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, κατά τη διάρκεια του 2014 η Grivalia πραγματοποίησε επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ με τοποθετήσεις σε υψηλής ποιότητας εμπορικά ακίνητα, σε ελκυστικές αποδόσεις και με προοπτική για δημιουργία μελλοντικών υπεραξιών. Τον Οκτώβριο μετονομάστηκε σε Grivalia Properties από Eurobank Properties, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή τόσο για τη δραστηριότητά της όσο και για την εταιρική της ταυτότητα που στοχεύει στη δημιουργία αξίας για το όνομά της.

«Η Grivalia στοχεύει σε επιπλέον επενδύσεις ύψους 400-500 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία περίπου έτη, επενδύσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν τόσο αξιοποιώντας διαθέσιμα κεφάλαια όσο και τη δυνατότητά εξασφάλισης χρηματοδότησης από εγχώρια και διεθνή πιστωτικά ιδρύματα»
υπογραμμίζει ο κ. Χρυσικός. Οπως εξηγεί σχετικά, η προσέγγισή της Grivalia ως προς τα είδη των ακινήτων είναι σύμφωνη με την επενδυτική της στρατηγική για αγορές ποιοτικών εμπορικών ακινήτων –γραφεία, καταστήματα, big boxes (μεγάλα εμπορικά καταστήματα), logistics –σε υψηλής εμπορευσιμότητας περιοχές της κύριας αγοράς ενδιαφέροντος, που είναι η ελληνική.
Τονίζει δε ότι «βασικό πυλώνα της στρατηγικής της αποτελεί η αναβάθμιση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου με σκοπό τη σταδιακή δημιουργία ενός καλύτερου οικολογικού αποτυπώματος. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερου περιβάλλοντος και αξίας για την κοινωνία».
Ο κ. Χρυσικός θεωρεί ότι «τα τελευταία χρόνια ο χώρος της ελληνικής ακίνητης περιουσίας έχει υποστεί τις πιέσεις και τις συνέπειες της ευρύτερης οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των αξιών και σημαντικότατες μειώσεις των ενοικίων σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα». Οπως τονίζει, «η πίεση ήταν εντονότερη για τα ακίνητα δεύτερης διαλογής και ποιότητας και ηπιότερη για τα πρώτης διαλογής ποιοτικά ακίνητα. Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται ότι η αγορά θα κινηθεί πιο θετικά για τα ποιοτικά εμπορικά ακίνητα και τα ακίνητα που είναι σωστά τοποθετημένα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia εκτιμά ότι τα ρευστά μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα και η πολιτική αστάθεια δεν επιτρέπουν βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. «Θεωρητικά εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας με τους ίδιους ρυθμούς και σε περιβάλλον σταθερότητας, θα δούμε μια οριακή αύξηση κατανάλωσης που έχει συμπιεστεί το προηγούμενο διάστημα. Εάν αυτό συμβεί, μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα επηρεαστεί πιο γρήγορα θετικά ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων σε σχέση με τα λοιπά εμπορικά ακίνητα» επισημαίνει ο κ. Χρυσικός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ