Με την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «King George» στην πλατεία Συντάγματος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα, σε μια δύσκολη περίοδο για τον τουριστικό προορισμό, σηματοδοτώντας την αρχή καλών οιωνών για την ελληνική πρωτεύουσα.
Σήμερα η Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού από το 1919, λειτουργεί πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στη Σερβία. Πρόκειται για το ιστορικό «Μεγάλη Βρεταννία» στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της, με δυναμικότητα 320 δωμάτια και σουίτες, εκ των οποίων μία προεδρική και μία βασιλική,το μισθωμένο «King George», με δυναμικότητα 102 δωμάτια,το ιδιόκτητο κατά 50% «Sheraton» στη Ρόδο, με δυναμικότητα 401 δωμάτια, και δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία στο Βελιγράδι, το «Hyatt Regency Belgrade» και το «Excelsior», με δυναμικότητα 302 και 80 δωμάτια αντίστοιχα.
Από το 1874


Κύριο πεδίο των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1946, είναι το «Μεγάλη Βρεταννία», το οποίο δέχθηκε τον πρώτο του πελάτη το 1874. Μετά την πλήρη ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του τον Μάρτιο του 2003, με κόστος εργασιών ύψους 85 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο αποτελεί επίλεκτο μέλος της αλυσίδας ξενοδοχείων Starwood Luxury Collection, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες ξενοδοχείων και τουρισμού στον κόσμο, με 1.051 ξενοδοχεία σε περίπου 100 χώρες. Επίσης τα έντυπα «Conde Nast Traveler», «Robb Report» και «Travel + Leisure» συγκαταλέγουν το ξενοδοχείο στους αποκλειστικούς καταλόγους τους με τα «καλύτερα του κόσμου».
Τονωτική ένεση


Στην ομπρέλα της αλυσίδας Starwood Hotels and Resorts και στην κατηγορία «The Luxury Collection» εντάχθηκε και το όμορο «King George», το οποίο λειτούργησε ξανά το καλοκαίρι το 2013. Το ξενοδοχείο διατήρησε το ύφος του και λειτουργεί ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν σημεία ένωσης με το «Μεγάλη Βρεταννία», καθώς και συνέργειες σε επίπεδο προσωπικού. Η συμφωνία με την τράπεζα Eurobank για το «King George» έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 και ενεργοποιήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2013, προβλέποντας τη μίσθωση του ξενοδοχείου για 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμη πενταετίες. Η κίνηση ήταν μια τονωτική ένεση για τον προορισμό Αθήνα, ενεργοποιώντας την αντιστροφή της κατάστασης ύστερα από μία διετία αρνητικής δημοσιότητας της πόλης στα διεθνή μέσα και φθίνουσας πορείας του κέντρου της. Η επένδυση για τις εργασίες συντήρησης στον μηχανικό εξοπλισμό και αναμόρφωσης στα δωμάτια κυμάνθηκε μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 700.000 ευρώ και σε αυτό προστίθεται κυμαινόμενο ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου, με δυνατότητα να ξεπεράσει το 1,3 εκατ. ευρώ.
Αύξηση μεγεθών


Παράλληλα η Λάμψα παρακολουθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των τουριστικών υποδομών και τη χρονιά που πέρασε συμμετείχε στον διαγωνισμό για την Ακτή Βουλιαγμένης που προκήρυξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Το 2014 εξάλλου ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία, καθώς σε συνολικό επίπεδο ο κύκλος εργασιών της θα ανέλθει σε ενοποιημένη βάση σε 58 εκατ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του δεκαμήνου), αυξημένος κατά 18%,από 49 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη αναμένονται σε 14 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 44%, από 9,7 εκατ. ευρώ το 2013. Την αύξηση «οδηγούν» τα ξενοδοχεία του Συντάγματος «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George», τα οποία καταγράφουν άνοδο 64% σε πληρότητα, από 52%το 2013, με μέση τιμή δωματίουστα 245 ευρώ έναντι 227 ευρώ πέρυσι. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση του τζίρου κατά 38% στα 38 εκατ. ευρώ από 27,5εκατ. ευρώ πέρυσι και των προ φόρων τόκων και αποσβέσεων αποτελεσμάτων. Ακόμη, το 2014 δημιουργήθηκαν 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία εξυπηρέτησε κανονικά τον δανεισμό της μειώνοντας τα οφειλόμενα κεφάλαια κατά 5 εκατ. ευρώ στα 38 εκατ. ευρώ περίπου. Αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη και για το 2015, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση 10%-15% σε EBITDA και τζίρο, με προϋπόθεση το ήρεμο πολιτικό περιβάλλον.
Βελτιωμένη σε όλα τα μεγέθη σε σχέση με το 2013 είναι η εικόνα και στη Ρόδο, με το ξενοδοχείο Sheraton να εμφανίζει κύκλο εργασιών 10 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. πέρυσι, EBITDA 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ, πληρότητα 80% (από 75%), 140 θέσεις εργασίας (από 130 το 2013) και μέση τιμή δωματίου 113 ευρώ (από 108). Για τη νέα χρονιά προβλέπεται επίσης περαιτέρω βελτίωση, με επέκταση του χρόνου λειτουργίας σε 190 ημέρες από 170 πέρυσι και λειτουργία από την 1η Απριλίου, οπότε ξεκινούν και οι πτήσεις charter στο νησί, ως και τα μέσα Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ στη Σερβία η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται παρά τον οξυμένο ανταγωνισμό, καθώς το 2014 στο Βελιγράδι δημιουργήθηκαν 420 νέα δωμάτια κατηγορίας πέντε αστέρων (συνολικά 1.625, από 1.210 το 2013) και το 2015 αναμένονται 360 ακόμη. Το Βελιγράδι φαίνεται να ανακάμπτει με τις ξένες επενδύσεις και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης η αγορά της Air Serbia από την Etihad μετέτρεψε τον προορισμό σε κόμβο των Βαλκανίων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις επαναπατρισμού και των επιχειρήσεων με έδρα την πρώην Γιουγκοσλαβία.Αντίστοιχα, οι Αραβες θεωρούν την πόλη πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως μετά την ένταξη, ενώ οι Ρώσοι επενδύουν και ελέγχουν τον ενεργειακό τομέα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ