Για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη ετοιμάζεται η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ ΑΕ καθώς προχωρεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων της εκτός Αττικής, ενώ εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες που θα διευκολύνουν πολύ τις συναλλαγές της με τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων.
Η διάταξη ορίζει ότι με σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του ενδιαφερόμενου δήμου δύναται να συμφωνηθεί η περιέλευση αδαπάνως του ήδη κατασκευασμένου δικτύου του είτε κατά κυριότητα είτε κατά διαχείριση στην ΕΥΔΑΠ και η ανάληψη από αυτήν της υποχρέωσης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης ή και αποχέτευσης προς τους καταναλωτές του συγκεκριμένου δήμου.
Επενδύσεις


Μάλιστα ο νέος νόμος ορίζει ότι με σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του εκάστοτε δήμου μπορεί να επεκταθεί η δραστηριότητα της εταιρείας και σε άλλες περιφέρειες ή δήμους εκτός της Αττικής. Αυτή η επέκταση όμως συνεπάγεται υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις μόνο εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Η σύμβαση αυτή θα εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, το Δημόσιο έχει επενδύσει για ύδρευση και αποχέτευση στην Ελλάδα –εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης –άνω του 1,2 δισ. ευρώ την τελευταία εικοσαετία. Υπολογίζεται όμως ότι οι διαρροές στα δημοτικά δίκτυα κυμαίνονται μεταξύ 35% και 75% και το ειδικό καθεστώς τους δεν επιτρέπει στις δημοτικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ως σύγχρονες ανώνυμες εταιρείες.
Ρεαλιστικό πλάνο


Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ «ζεσταίνει» τις μηχανές της θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ Νήσων, η οποία δημιουργήθηκε για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στα νησιά, με στόχο να λύσει τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που υπάρχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, η οποία φιλοδοξεί να εμπλακεί μέσα από συνεργασίες και συνέργειες στα προβλήματα υδροδότησης στο Αιγαίο. Οπως αναφέρουν, η εταιρεία διαμορφώνει ένα ρεαλιστικό πλάνο για τη νέα δραστηριότητά της και επιδιώκει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζονται για το φιλόδοξο εγχείρημα.
Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ ενισχύει τη συνεργασία της με το υπουργείο Ναυτιλίας και τις κατά τόπους δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιών προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τη νέα δραστηριότητά της.
Σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό της ΕΥΔΑΠ Νήσων, στόχος της είναι η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και συλλογής ομβρίων υδάτων, η διαχείριση αποβλήτων, αλλά και ένα ευρύ φάσμα συναφών δραστηριοτήτων στη νησιωτική Ελλάδα. Ηδη η ΕΥΔΑΠ Νήσων αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του υπουργείου Ναυτιλίας για θέματα διαχείρισης νερού για 15 νησιά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα νησιά πληρώνουν για τη μεταφορά νερού με πλοία περί τα 10-12 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, οι δε απώλειες στα δίκτυά τους πλησιάζουν το 60%. Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου χρηματοδοτεί με περίπου 10 εκατ. ευρώ κατ’ έτος τη μεταφορά νερού στα νησιά, την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μονάδες αφαλάτωσης και να λύσουν το πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό ότι μια ακριβή αφαλάτωση έχει κόστος περίπου 2,8 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή είναι υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τη μεταφορά νερού. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, το Δημόσιο τα τελευταία 10 χρόνια έχει πληρώσει για μεταφορά ύδατος περί τα 80 εκατ. ευρώ.
Τέλος οι ουρές


Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή μέσα από μια εφαρμογή για «ευφυή» κινητά τηλέφωνα και tablets η οποία διατίθεται δωρεάν και αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές και τις υποθέσεις των καταναλωτών στις επαφές τους με τη μεγαλύτερη επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας.
Η νέα κινητή εφαρμογή «ΕydΑpp», η οποία είναι συμβατή για λειτουργικά συστήματα iOS και Android, επιτρέπει στον χρήστη της να εξοφλεί άμεσα και γρήγορα τον λογαριασμό του χωρίς να περιμένει σε ουρές αλλά και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις χρεώσεις του.
Ειδικότερα ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει την ανάλυση του λογαριασμού του, τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, καθώς και τις προηγούμενες οφειλές. Επίσης θα μπορεί να εξοφλεί τον λογαριασμό του e-banking με κάρτα μέσω easypay.
Παράλληλα η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης για τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης αλλά και επικοινωνίας με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών 1022 σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά την παροχή του πελάτη.
Μάλιστα ο χρήστης μπορεί να αναφέρει βλάβη βγάζοντας και ανεβάζοντας μια φωτογραφία με το κινητό του τηλέφωνο σχετική με το αίτημά του, στο οποίο θα περιγράφει τον τύπο βλάβης, θα δηλώνει την τοποθεσία όπου βρίσκεται και θα λαμβάνει ειδοποίηση για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.
Επίσης μέσω της κινητής εφαρμογής ο χρήστης του τηλεφώνου μπορεί να βρει τα πλησιέστερα σε αυτόν εξουσιοδοτημένα σημεία πληρωμής αλλά και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΕΥΔΑΠ μέσα από τον χάρτη πλοήγησης της εφαρμογής.

Κοινωνική πολιτική
Χαμηλά τιμολόγια για τους καταναλωτές

Η ΕΥΔΑΠ στο εννεάμηνο του 2014 είχε κύκλο εργασιών ύψους 246 εκατ. ευρώ έναντι 264 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό συνέβη, όπως αναφέρει η εταιρεία, λόγω του ότι ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί από την εφαρμογή των νέων χαμηλών τιμολογίων για τους καταναλωτές στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της εταιρείας, καθώς και από τη μείωση της ζήτησης.
Παράλληλα τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στο ποσό των 41 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2013, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι συγκρίσιμα λόγω θετικής επίδρασης από αναβαλλόμενη φορολογία κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 74 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 58 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Το λειτουργικό κόστος προ αποσβέσεων υποχώρησε στα 173 εκατ. ευρώ έναντι 179 εκατ. ευρώ το 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ