Ετοιμη για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2015 είναι η μεγαλύτερη ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), η Εθνική Πανγαία, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 1,6 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 45% σε σχέση με το τέλος του 2013. Οπως επισημαίνει ο δρ Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «δραστηριοποιούμαστε κυρίως στις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το 2014 έχουμε ήδη ολοκληρώσει επενδύσεις ή συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των €620 εκατ. Αυτή τη στιγμή έχουμε 314 ακίνητα κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία».
Οπως σημειώνει ο κ. Καρυτινός, τα έσοδα από μισθώματα αυξήθηκαν κατά το εννεάμηνο 2014 κατά περίπου 13%, το οποίο προέρχεται κυρίως από νέες επενδύσεις. Οπως είναι γνωστό, οι μετοχές της εταιρείας πρέπει να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως τον Οκτώβριο του 2015. «Εξετάζουμε τις συνθήκες της αγοράς και τις εναλλακτικές μας και θα λάβουμε αποφάσεις τον κατάλληλο χρόνο. Η εισαγωγή των μετοχών μας στο ΧΑ θα μας προσφέρει νέα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη της επενδυτικής μας δραστηριότητας» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία.
Ως προς την ελληνική αγορά ακινήτων, υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ενιαία αλλά είναι, όπως συνήθως λένε στο εξωτερικό, fragmented, ειδικά στα εμπορικά ακίνητα». Οπως εξηγεί, υπάρχουν υπο-αγορές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και αντίδραση στην πορεία της οικονομίας. «Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακίνητα με καθαρά επενδυτικά χαρακτηριστικά (καλής ποιότητας, μισθωμένα με αξιόπιστους μισθωτές), τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και ήδη γίνονται αντικείμενο συναλλαγών».
Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, για αυτά τα ακίνητα οι αξίες έχουν σταθεροποιηθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 διαφάνηκε μια ελαφρά ανοδική πορεία όπως αντικατοπτρίστηκε στην ελαφρά πτώση των αποδόσεων (yields). Από την άλλη πλευρά, προσθέτει ο ίδιος, υπάρχουν ακίνητα χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, κενά, κακής ποιότητας, μικρού μεγέθους κ.λπ., τα οποία σαφώς «υποφέρουν» και μόνο όταν φανούν έντονα σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας που θα οδηγήσουν σε αυξημένη νέα ζήτηση θα μπορέσουν να έχουν σταθεροποίηση ή και βελτίωση της αξίας τους.

«Το 9μηνο 2014 η ελληνική κτηματαγορά έδειξε εμφανή σημάδια ανάκαμψης και αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος ως προς την ακίνητη περιουσία (αναφερόμαστε σε εμπορικά ακίνητα και όχι σε κατοικίες)»
υποστηρίζει ο κ. Καρυτινός. Και προσθέτει ότι «αυτό αποδεικνύεται και από την επενδυτική δραστηριότητα της εταιρείας μας». Βέβαια, σημειώνει ο ίδιος, «είναι γεγονός οι πολιτικές εξελίξεις έχουν θέσει το τελευταίο διάστημα την αγορά σε αναμονή. Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα για να τοποθετηθούν. Μόλις αυτό επιτευχθεί και επανέλθουν γενικότερες συνθήκες της οικονομίας αντίστοιχες με αυτές του πρώτου εξαμήνου 2014, θεωρούμε ότι η κτηματαγορά θα συνεχίσει τη θετική πορεία που άρχισε να διαφαίνεται στο 2014».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ